Čertovo břemeno potěší turisty krásným výhledem. A začínající lezce prohnutým masivem

21. duben 2017
Česko – země neznámá

Skalní útvar Čertovo břemeno najdete na samotné hranici Středočeského a Jihočeského kraje. Pokud vystoupáte až na vrchol, čeká vás jeden z nejkrásnějších výhledů na tzv. Český Meran. Jedná se o poněkud nadneseně romantizující název pro Sedleckou kotlinu, který ale na krásném pohledu rozhodně nic nemění.

Město Sedlec–Prčice najdete uprostřed širokého údolí. Název Český Meran oblast získala přibližně od konce 19 století, kdy se místní učitel Václav Křížek vydal do okolí města Merano v italských Alpách. Prostředí lemované alpskými štíty ho uchvátilo, a tak přenesl název i k nám. Výraz Český Meran se ujal, ačkoliv Sedleckou kotlinu ohraničují pouze nízké kopečky.

Cesta na horu jde hladce

Čertovo břemeno leží přibližně 714 metrů nad mořem. Výstup je poměrně pohodlný, protože skalní útvar tvoří na sebe naskládané žulové balvany. I proto se možná uchytila pověst i samotný název. Čert údajně vybral u Vysokého Chlumce velké kameny ze skály a chtěl s jejich pomocí zničit kostel v Nadějkově.

Přiletěl ale pozdě, kostel už byl vysvěcen. Ze vzteku mrštil balvany k zemi, a tak si můžete vychutnat zajímavý skalní útvar, který opravdu vypadá, jako by někdo z nebe vysypal hromadu kamenů.

Na Čertově břemeni můžete cvičit lezení po skalách

Skalní útvar tvoří žula, která je typická pro tuto část středočeského plutonu. Velmi hrubý kámen má spíš světlejší charakter. Pokud skalní útvar obejdete a podíváte se na něj zespoda, budete mít celý masiv před sebou. Je jemně prohnutý, takže není divu, že uvidíte také skoby, na kterých se začátečníci učí lézt po skalách.

Přes několik stromů je překrásný výhled do Sedlecké kotliny

Čertovo břemeno je také název pro místní mikroregion, který nabízí jedinečné turistické vyžití. V létě můžete trénovat kondici na horských kolech po mnoha cyklostezkách kopečnatou krajinou. V zimě je oblast protkaná běžkařskými tratěmi. A pokud byste měli chuť na lyže, hned pod Čertovým břemenem můžete využít lyžařský areál Monínec.

Spustit audio