Čertovo břemeno: Skála na jihu Plzeňska získala jméno díky pověsti. Víte jaké?

3. září 2015
Česko – země neznámá

Nedaleko obce Letiny mezi Nepomukem a Přešticemi se nachází pozoruhodný skalní hřeben Čertovo břemeno. Nedávno se tenhle impozantní útvar stal součástí nové naučné stezky. Podle geologů vznikal stovky miliónů let. Nebo že by v jeho existenci měli přeci jen prsty čerti, jak napovídá název skály?

Pověst o skále na kopci zvaném Kožich vypráví o poustevníkovi, který se usadil nedaleko odtud u obce Letiny. Po nějaké době ho tam ale prý objevili čerti a nedali mu ani chvíli pokoj. Chtěli jeho duši. A tak se poustevník rozhodl, že jim dá náročný úkol.

Pod záminkou, že potřebuje pevný kámen na stavbu kaple, poslal čerty až k Plzni. Pověst říká, že kámen měli čerti najít až u soutoku čtyř řek, které protékají Plzní, tedy Úslavy, Úhlavy, Radbuzy a Mže. Odtud ho měli dopravit na místo, které jim poustevník určil. A to ještě před ranním kokrháním kohoutů.

Vrchol hřebene Čertova břemene

Když už byli s přesunem skoro hotovi, vypukl v obci sousedící s Letinami nad ránem požár a kohouti začali kokrhat dřív. Čerti uznali, že úkol nesplnili. A kámen proto odhodili na místo, nad kterým zrovna letěli. A poustevníka už nechali na pokoji.

Čtěte také

Čertovo břemeno tvoří buližník

Ve skutečnosti je Čertovo břemeno takzvaný buližníkový masiv, který se tvořil mnoho let. Buližník nebo také lydit, prubířský kámen či silicit je druh křemité horniny pocházející až ze starohor. Má černou nebo černošedou barvu a vysokou tvrdost, kvůli které jej pravěcí lidé někdy používali místo pazourků. Častou příměsí je grafit, odtud vychází jeho charakteristická šedočerná barva. Buližníky se hojně vyskytují v usazených vrstvách ve středních a západních Čechách.

Svět buližníku a pověstí

Osamocená výrazná skála u Letin mohla skutečně u našich předků vzbuzovat bujnou fantazii a klást řadu otázek. Geologie jako věda ještě neexistovala, a tak na otázky odpovídaly pověsti. Na té o Čertově břemenu je zajímavé „plzeňské“ zadání pro čerty. V okolí Plzně se totiž buližníkové skály hojně vyskytují. Třeba hrad Radyně stojí na buližníkovém hřebeni. Není proto divu, že pověst mluví právě o Plzni jako o místě, odkud měli čerti kámen sem na kopec dopravit.

Několikatunový balvan i malá jeskyňka

Sto metrů dlouhý a několik desítek metrů vysoký skalní hřeben výrazně vystupuje nad okolním terénem. Atmosféru místa ještě umocňují křivolaké borovice a staré duby vrostlé do puklin skály. Té vévodí mohutný viklan, osamocený několikatunový balvan. Kromě toho se zde nachází i několik převisů a dokonce i malá jeskyňka. Původně šedočerné skály jsou na řadě míst porostlé barevnými mechy a lišejníky.

Čertovo břemeno je součástí stejnojmenné okružní naučné stezky

Čertovo břemeno je součástí stejnojmenné, nedávno otevřené naučné stezky. Stezka má celkem sedm zastavení, je okružní a měří 15 kilometrů. Pro pěší výlet na celý den. Nebo se můžete vypravit jen na Čertovo břemeno. Stezka začíná i končí v Letinech a Čertovo břemeno je od Letin coby druhé zastavení vzdálené asi tři kilometry.

Čtěte také

autor: Pavel Halla
Spustit audio