Český křemenný val u Nového Kramolína dokázal svoji sílu. Odolal milionům let eroze

3. únor 2017
Česko – země neznámá

U Nového Kramolína na Domažlicku stojí poměrně neznámá skála Českého křemenného valu. Výchoz je vidět z široka daleka, ale dostat se k němu není vůbec snadné. Nevede tam žádná turistická trasa a cesta se proplétá mezi zahradami. A právě proto si skála zaslouží naši pozornost.

Křemenný val v Novém Kramolíně je podobně jako Chodovské skály součástí takzvané tachovské brázdy. Nemá cenu se pouštět do složitých geologických rozborů, ale vězte, že se zdejší skály udržely na povrchu už hodně dávno.

Formovaly se při vzniku kontinentů a v průběhu prvohor. Následovaly miliony let eroze, které odnesly a odvály všechnu okolní horninu. To nejtvrdší a nejpevnější ale odolalo. A tou nejpevnější horninou byl křemen.

Křemenná žíla v Novém Kramolíně vystupuje na povrch v délce několika desítek metrů. Vidět je na ní v detailu typická křemenná žilovina několika generací. Starší křemenná hmota je narůžovělá a nažloutlá a protkávají ji mladší bílé křemenné žíly. Na tyto žilky jsou vázány drobné dutinky s čirými krystalky křišťálu.

Výchoz křemenného valu je tady v podstatně menším vydání než třeba známé Chodovské skály u Chodova na Domažlicku, ale o to víc klidu tady najdete. Skály nejvíc vyniknou v zimě nebo na jaře, kdy je ještě neskrývají listy okolních bříz a dubů.

Hra dávné geologie

Stopa dobyvatelů na vrcholu

Na rozdíl od Chodovských skal obklopují křemenný val v Kramolíně z velké části soukromé pozemky, díky čemuž není jeho údržba snadná. Teď v zimě, v době vegetačního klidu, je možné na skále objevit i další zajímavosti, kterých by si člověk v létě nejspíš nevšiml. Například houževnatých keříků borůvek, které doteď nevzdaly boj s nehostinnou horninou a vydržely i v tvrdém křemeni.

Asi nejviditelnějším prvkem skály v Novém Kramolíně je kříž, který kdosi v minulosti vztyčil na jejím nejvyšším bodě. Dnes už pravděpodobně nikdo neví, kdo a proč sem křížek umístil, ale určitě to byl bohulibý čin.

I bez křížku byste ale skálu nepřehlédli. A kudy k ní? Nejlépe po lesní cestě kolem místního fotbalového hřiště. Obec Nový Kramolín leží necelé tři kilometry od Poběžovic a jedenáct kilometrů západně od Domažlic v nadmořské výšce 462 metrů. Původně se jmenovala Gramatin. Teprve od roku 1854 nesla obec jméno Kramolín a Nový Kramolín pak od roku 1886.

autor: Pavel Halla
Spustit audio