Chaloupky na Vysočině zvou k návštěvě nejen školáky, ale i běžné výletníky

20. leden 2017
Česko – země neznámá

Ekologické středisko Chaloupky na Vysočině funguje především jako výukové centrum pro školy. Leží ale na tak malebném místě, že je příjemné tam zajet i jen tak na výlet, který nabídne mnoho různých cílů. Například v zimě projížďku na běžkách nebo procházku zimním lesem po trase chaloupecké naučné stezky.

Ekologické středisko vzniklo hned na začátku devadesátých let a za dobu své existence ukázalo mnoha dětem i dospělým divy přírody. Nachází se na rozhraní Jihlavska a Třebíčska v lesích nad Novou Brtnicí. V zámečku a na přilehlých pozemcích se často ozývá dětský smích. Chaloupky využívají téměř nepřetržitě po celý rok školy k výchovným programům, školám v přírodě a vzdělávacím pobytům.

K vidění je přímo ve středisku přírodní zahrada a farma s domácími zvířaty. „Máme tady ovce, menší kozy, králíky, slepice nebo prasátko vietnamské jménem Adolf. Větší zvířata, jako jsou krávy nebo koně máme v nedalekých Zašovicích,“ říká vedoucí ekologického centra Martin Kříž. Farma je přístupná veřejnosti, stejně jako celé krásné okolí Chaloupek.

Lesní naučná stezka

Hned za branou ekocentra stojí první panel lesní naučné stezky. Ukazuje, jaké druhy ptáků ve zdejším lese žijí, a popisuje způsob života. Další panely, kterých je celkem sedm, se týkají historie lesů na našem území, jak se lesy v průběhu věků měnily nebo jaká zvířata v nich žijí. „Všechny se týkají lesních ekosystémů, pěstování lesa nebo míst, kde se v lese těžila nějaká hornina pro sousední vesnice,“ popisuje Martin Kříž.

Urbánkův palouk je podle něj jedno z nejkrásnějších a nejvzácnějších míst na trase. Jde o orchidejovou vlhkou louku, která je nejatraktivnější koncem května, kdy je celá rozkvetlá. Odborným termínem nazvaná rašeliništní enkláva je chráněna jako přírodní památka.

Další přírodní zajímavostí je místo, které bylo vytěžené, když se před 40 lety budovala silnice vedoucí z Brtnice do Třebíče. „Je tam krásně vidět, jak si příroda bere zpátky ten starý lom, vypadá to tam úplně jako v tundře.“ Na stezce jsou k vidění také desítky druhů mechů a lišejníků.

K vidění je přímo ve středisku přírodní zahrada a farma s domácími zvířaty

Pochody, turistické akce i orientační běh

Na Chaloupkách se vám ani nebude chtít zůstávat uvnitř budovy zámečku. Pořádá se zde řada dálkových pochodů, turistické akce a v poslední době se uchytil i orientační běh. Mapa okolí a tras orientačního běhu je k dispozici ve středisku.

Středisko se nachází ve výšce 650 metrů nad mořem a sníh se zde drží déle než jinde. Pokud zasněží i les, dají se na Chaloupkách (nejlépe po předchozí domluvě, zvláště o víkendu) vypůjčit běžky a kromě plání se dá na lyžích běžet i po lesních cestách.

V létě podobným způsobem funguje půjčování kol. „Výhodou jsou desítky kilometrů úzkých lesních silniček, kde vás neobtěžuje automobilový provoz a dojet můžete skutečně daleko – na jednu stranu třeba až na rozhlednu Mařenka, na druhou na zříceninu Rokštejn, na Zlatomlýn,“ láká Martin Kříž.

V okolí jsou navíc téměř v každé vesnici malá muzea, například muzeum hasičské techniky v Heralticích nebo muzeum perleťářství v Předíně. A samotná nedaleká Brtnice je také malebné město lákající k návštěvě.

Tradiční akcí, která na Chaloupky přivede desítky návštěvníků, představuje Den země. Letošní bude na téma papír, jeho výroba, zpracování, použití a recyklace. V září je potom oblíbený Ovčí den o zvířatech z farmy, jak je chovat a využívat k ekologickým produktům.

autor: dak
Spustit audio