Chátrající pitný pavilon v Kyselce rozkvetl do krásy. Je z něj kino

9. říjen 2015
Česko – země neznámá

V Kyselce na Karlovarsku stojí v lázeňském parku už přes sto let půvabná secesní budova lázeňského pitného pavilonu. Svému účelu přestala sloužit po druhé světové válce a od té doby chátrala. Naštěstí se podařilo sehnat peníze na opravu a národní kulturní památku zachránit.

Každou sobotu si můžete prohlédnout i její interiéry - třeba těsně před tím, než se zhasne, zazní gong a začne se promítat film. Hlavní místnost teď totiž funguje jako hodně originální kino.

V kino se pitný pavilon proměnil už v roce 1962. Z této doby pochází řada necitlivých a bohužel nevratných zásahů v interiéru. Například s vedením elektrického proudu si tehdejší správci příliš hlavu nelámali. Kudy měl vést kabel, tudy vedl. Nehledě na to, že mu v cestě stál třeba vzácný vyřezávaný trám, tapety nebo malby.

Tato éra je však už naštěstí pryč. A v letech 2006 až 2013 proběhla pod dohledem Národního památkového ústavu citlivá oprava interiérů i venkovní části budovy.

Švýcarská secese na břehu Ohře

Prvním lázeňským hostům se dveře pavilonu v Kyselce otevřely už v roce 1888. Tehdy stál ale na jiném místě, a to nad Alžbětiným pramenem na druhém břehu řeky Ohře. Do lázeňského parku byl přestěhován až v roce 1907.

Lázeňský park byl kdysi plný růží

Budova vypadá zepředu i zezadu stejně. Má identická schodiště i hlavní vchodové dveře. Podle historiků je pavilon postavený ve stylu švýcarské architektury a je dílem ateliéru Fellner & Helmer.

Budova měla připomínat řecký kříž. Po stranách hlavního pavilonu byla dvě křídla s původně volnými lodžiemi. Tady hosté popíjeli kyselku, relaxovali a korzovali. Trámy teras byly při přestavbě na kino v šedesátých letech vyzděny.

Čtěte také

Pavilon má ornamentální výzdobu

Dřevěné konstrukce a štíty jsou vyzdobené různými ornamenty. Ty krášlí také celý interiér nebo alespoň jeho zachovalou část. Při vstupu jsou na podlaze bohatě zdobené barevné dlaždice. Samotný pitný pavilon, dnes kinosál a konferenční místnost, si zachoval svůj lázeňský půvab.

Strop pitného pavilonu v Kyselce

Okolí budovy je plné upravovaných chodníčků, cestiček a také růží. Na počátku minulého století, kdy se sem budova přestěhovala, jich tu prý bylo mnohem víc. Proto se parku přezdívá růžový park. Uvidíte sami, až si do Kyselky uděláte výlet.

A když si ho naplánujete na sobotu, můžete si vychutnat atmosféru promítání filmu v národní kulturní památce, kterou zachránilo úsilí obce Kyselka, Karlovarského kraje a Karlovarských minerálních vod.

autor: Pavel Halla
Spustit audio