Chcete mít Stříbro jako na dlani? Historické městečko vynikne z vyhlídkové věže kostela

21. květen 2018
Česko – země neznámá

Stříbro je hornické městečko v západních Čechách. Z ptačí perspektivy si historickou zástavbu města i přírodní panoramata v okolí můžete užít z věže u náměstí. Už samotný výstup na kostelní vyhlídku je zážitkem.

Na vyhlídku vede celkem 144 schodů. Ve spodní části kamenných. V nižších patrech se dochovala původní stavba z období gotiky, konkrétně z roku 1565. Později památka prošla několika barokními úpravami.

Cestou vzhůru projdete kolem dodnes používaných kostelních zvonů. I proto se sem organizují prohlídky mimo čas, kdy zvony vyzvánějí třeba mši. Každý, kdo by u nich právě byl, by zcela jistě ohluchl. Dvoutunové zvony budí respekt už od pohledu.

Do horní části kostelní věže se dál pokračuje po úzkých dřevěných schodech. Výstup tak není pro někoho, kdo trpí klaustrofobií nebo závratěmi. Jak vzpomíná průvodce Zbyněk Navrátil ze stříbrského muzea, v minulosti už také museli jednoho návštěvníka snášet hasiči.

Překonání strachu stojí za to

Když se právě slunce opírá do horní části věže, voní celé schodiště krásně dřevem a umocňuje tak romantickou atmosféru místa. Po zdolání všech schodů vás před vstupem na vyhlídku čeká ještě návštěva malé místnůstky, která v minulosti sloužila jako domov takzvaného věžného.

Věž kostela nabízí úžasnou vyhlídku

Ten vytruboval časová znamení a bydlel ve věži prakticky nonstop. A to i se svojí kozou, které prý lidé dopravovali seno, vodu a další potřeby pomocí vědra a lana. Jak to bylo s kozími bobky, o tom se podle Zbyňka Navrátila historické prameny nezmiňují.

Vyhlídka samotná je 32 metrů nad úrovní ulic, a tak nabízí opravdu hezký pohled nejen na historickou část města. Vidět je také řeka Mže nebo třetihorní sopka Vlčí hora. Návštěva vyhlídky je možná po předchozí domluvě v Muzeu města Stříbra. Vstupné je dobrovolné.

autor: Pavel Halla
Spustit audio