Chomoutovské jezero vzniklo díky těžbě štěrku. Dnes je rájem ptáků

12. červenec 2016
Česko – země neznámá

V bývalé štěrkovně nedaleko Chomoutova se ukončila těžba před 40 lety. Přírodě změna očividně svědčí, jelikož se jezero proměnilo v ráj ptáků, obojživelníků a dalších živočichů. Místo dokonce získalo statut přírodní památky.

Těžba štěrkopísků v oblasti nad soutokem řek Oskavy a Sitky s Moravou probíhala od nepaměti. V roce 1964 se zde začal těžit štěrk ve velkém a za 14 let zde vzniklo jezero o rozloze cca 77 ha s rozsáhlými přilehlými plochami.

Po ukončení intenzivní těžby v roce 1977 se jezero využívalo jako zdroj pitné vody pro Olomouc. Po zhoršení její kvality se ale jímání vody ukončilo a jezero se na čas ponechalo svému osudu.

Právě díky tomu prošla celá oblast přirozeným vývojem. Jezero obklopil věnec stromů a křovin. Samovolně se rozvíjely i oba ostrovy. Velký ostrov se stal brzy vyhledávaným útočištěm vodního ptactva a jedním z největších hnízdišť racků chechtavých v okolí. Těchto bílých krasavců zde v nejlepších letech hnízdilo několik tisíců párů.

Zajímavou přírodní atmosféru ale najdete i na menším z ostrovů. Je mnohem zarostlejší, což láká další druhy vodního ptactva i ostatní živočichy vázané na podobný druh prostředí.

Rozdělení vodní plochy na dvě jezera

Na počátku devadesátých let bylo jezero vyhlášeno za přírodní památku. Díky rozdělení hrázkou se z původně jednolité vodní plochy stala dvě jezera, z nich každé poskytovalo jiný typ biotopu. Větší jezero nadále zůstávalo otevřenou vodní plochou, na menším začaly vznikat plochy plné rákosí.

Ornitologická pozorovatelna nad jezerem

Na přelomu tisíciletí pak uměle vznikl jihovýchodně od velkého jezera mokřad s četnými vodními kanály a tůněmi, které rovněž rychle zarostly rákosinami. Rozsáhlé porosty se pak staly útočištěm pro další živočišné druhy, například několik druhů rákosníků či motáka pochopa.

Jezero je významné i jako zastávka ptactva při jarním a podzimním tahu. Pozorování ulehčuje ornitologická pozorovatelna, ze které mají návštěvníci hladinu i s jejími obyvateli jako na dlani.

V mokřadech lze spatřit bobry i vydru. Sídlí zde množství obojživelníků a mnoho zástupců hmyzu. Vody obývají ryby, které vysazuje Český rybářský svaz, na své si přijdou i fanoušci sportovního rybolovu. Díky dohodě mezi ochránci přírody a rybáři je rybí osádka regulována do podoby co nejbližší přirozenému zarybnění podobných vod. I tak ale můžete ulovit ryby, jejichž fotografie ozdobí alba všech nadšených rybářů.

Skokan zelený nebo zakletý princ?

Koupání a volný pohyb psů je zakázán. Je to daň za existenci půvabného, přírodě velmi blízkého místa, na jehož počátku stál kupodivu člověk. Břehy jezera ovšem lákají ke krásným a klidným procházkám jen pár kilometrů od centra rušné moravské metropole.

autor: kbz
Spustit audio