Chrastava překypuje atraktivními památkami. Má i kostel s děravou střechou

17. leden 2018
Česko – země neznámá

Osm kilometrů severozápadně od Liberce najdete Chrastavu, město, které se může pochlubit řadou historických památek. Na náměstí 1. máje stojí působivý morový sloup z roku 1732. Barokní mariánské sousoší od některého z žáků Matyáše Brauna je vysoké sedm metrů a mezi osmi světci je nejvýše Panna Marie.

Pískovcová kašna v sousedství sousoší pochází z roku 1707 a na dnes již těžce čitelném reliéfu najdete jména starostů a radních, kteří se o její zřízení zasloužili.

Na náměstí nelze přehlédnout ani budovu radnice z roku 1646, která prošla v roce 2005 celkovou rekonstrukcí. V rohu náměstí můžete navštívit historickou budovu z první poloviny 17. století. Původním majitelem byl jeden z Nosticů z Nové Vsi.

„Později zde byla zřízena restaurace, kde v roce 1938 poobědval Adolf Hitler, který byl v Chrastavě vítán s velkými ovacemi,“ říká Jitka Marxová z chrastavského infocentra. To dnes sídlí v přízemí zrekonstruované budovy, kde se nachází městské muzeum a městská galerie, ale také knihovna a obřadní síň. V muzeu je umístěna stálá expozice o historii Chrastavy a okolí a v galerii se výstavy mění každý druhý měsíc.

Od budovy informačního centra vede modrá turistická značka přes nový most. Původní, historický secesní most byl stržen povodní v roce 2010 a v roce 2012 ho nahradil most nový, do kterého se ovšem zakomponovaly prvky historického mostu. Cesta přes řeku Jeřici pak pokračuje okolo sochy sv. Jana Nepomuckého ke kostelu sv. Vavřince.

Dominatou náměstí je morový sloup - mariánské sousoší od jednoho z žáků Matyáše Brauna

Kostel na nevysokém návrší představuje nejvýraznější dominantou šestitisícového města. Nejstarší zmínka o něm pochází z roku 1352. Původní dřevěný kostel byl do dnešní novogotické podoby přestavěn v letech 1866 až 1868. Od té doby se pyšní unikátní střechou na věži, vypadá jako děrovaná.

Naproti kostelu si lze prohlédnout pomník padlým v prusko-rakouské válce roku 1866 i s popisnou tabulí, obnovený v roce 2009. Před základní školou ve Školní ulici se nachází busta nejslavnějšího chrastavského rodáka, evropsky významného malíře Josefa Führicha (1800 – 1876), jehož dům lze navštívit pod kostelem. Jde o hrázděnou stavbu z roku 1802 s původním nábytkem.

Spustit audio