Czedikův gloriet nad Litvínovem ničili vandalové. Před více než 100 lety i dnes

8. listopad 2017
Česko – země neznámá

Občas má člověk doslova za humny věci, o kterých neměl ani tušení. Třeba obyvatelé Litvínova až nedávno zjistili, proč se jedné části města říká Lázeňský vrch. V 19. století totiž ve městě fungovaly lázně. K ozdravným koupelím využívaly pramen silně železité vody s obsahem síry a manganu. Před třemi lety byl tento pramen obnoven a znovu u něj vyrostl altán věnovaný kdysi slavnému litvínovskému rodu.

Dřevěný altán v lese nad severočeským Litvínovem je dobře ukrytý. Kdo neví, že tu je, ani by ho nehledal. Ve skutečnosti tam stával už před více než 100 lety. V roce 1892 ho nechal postavit Krušnohorský spolek Horní Litvínov a litvínovský rod Czediků.

Významný rakouský úředník Václav Czedik získal za věrné služby šlechtický titul s přídomkem ze Studničního vrchu. Jeho syn Alois, svobodný pán ze Studničního vrchu a Jezeří, byl středoškolský profesor a posléze Generální ředitel Rakouských státních drah.

Dřevěný altán na vyhlídce nad Litvínovem se v 19. století otevíral s velkou slávou. Jenže čím větší sláva to byla na začátku, tím neslavnější byl posléze konec. Už v roce 1901 altán zdemolovala parta opilých horníků. Viníci byli sice potrestáni, ale samotná vyhlídka zanikla a upadla v zapomnění.

Stejně jako lázeňská historie města. Sice se jedné části Litvínova dodnes říká Lázeňský vrch, ale proč už netuší ani mnozí místní. V 19. století totiž ve městě fungovaly lázně. K ozdravným koupelím využívaly pramen silně železité vody s obsahem síry a manganu. Koupel v ní měla blahodárný vliv na pohybový aparát. „Historické záznamy hovoří o tom, že lidé přicházeli o berlích a odcházeli bez nich,“ říká Josef Pošta z litvínovského Klubu přátel historie. A právě tento klub se zasloužil o znovuobnovení pramene a glorietu.

Od Czedíkova glorietu moc hezká vyhlídka na Litvínovsko a celé Podkrušnohoří

O pramen se postaralo město, altán postavily Lesy České republiky. Od pramene je to k altánu jen kousek. Výšlap do kopce není dlouhý a na vrchu si můžete odpočinout.

Smutná historie romantického altánu se ale bohužel po jeho znovuobnovení zopakovala. Opět ho poničili vandalové. Gloriet je dnes počmáraný a pořezaný, z informační tabule zbyl jen dřevěný rám, který někdo vyrval ze země i s betonovými základy. Přesto je od Czedíkova glorietu moc hezká vyhlídka na Litvínovsko a celé Podkrušnohoří.

Spustit audio