Děd na Křivoklátsku byl první rozhlednou Klubu českých turistů. Stojí od roku 1893

5. březen 2018
Česko – země neznámá

Není mnoho rozhleden, které jsou otevřené po celý rok a navíc propojují krásnou procházku, úchvatné výhledy a zajímavou historii. To vše nabízí rozhledna Děd na Křivoklátsku, kterou postavil v roce 1893 Klub českých turistů jako historicky vůbec první rozhlednu v českých zemích.

Kopec Děd se vypíná do výšky 493 metrů nad mořem přímo nad Berounem. Z berounského nádraží vede až k rozhledně modrá turistická značka. Samotná rozhledna vyrostla v novogotickém stylu ve tvaru hradní věže s cimbuřím.

Vrch Děd byl odjakživa cílem výletů obyvatel Berouna. Koncem 19. století byl ale zároveň i místem setkávání místních vlastenců a Sokolů. Klub českých turistů vznikl v roce 1888 a právě v Berouně měl nejsilnější pobočku. Nelze se proto divit, že jako místo pro první rozhlednu byl vybrán právě Děd.

A existoval k tomu ještě další důvod. Na konci 19. století byl vrch Děd holým kopcem s úchvatnými výhledy na všechny strany. Tedy nejen na Křivoklátsko, ale také jižním směrem na střední pás Brd. Dnes výhled trochu kazí vzrostlé stromy. Jižním a severním směrem byl ale lesní porost vykácen, takže si průsekem můžete užívat výhled na Králův Dvůr s pozadím Brd a opačným směrem na krajinu Křivoklátských lesů.

Klub českých turistů svou první rozhlednu vybudoval tak, aby přečkala další staletí. Kamenná stavba se tyčí do výšky 12 metrů a působí jako dokonalá mini kopie hradní věže s cimbuřím. Je neuvěřitelné, že v té době trvala celá stavba pouhé čtyři měsíce.

Výhled přes cimbuří na Křivoklátsko

Navíc se myslelo i na pohodlí turistů. Schodiště totiž nezačíná uvnitř tubusu, ale je umístěné ze strany. Celkem 23 kamenných schodů vede kolem dokola věže do prvního patra, kde čeká menší kamenný balkon a vchod do vnitřní části tubusu. Tady je už umístěné točité secesní kovové schodiště, které tvoří kompaktní celek a vede vnitřkem věže na samotnou vyhlídkovou plošinu.

Spustit audio