Dětský hipoterapeutický ranč v Hlučíně je určený nejen hadicapovaným

31. březen 2016
Česko – země neznámá

Dětský hipoterapeutický ranč v Hlučíně je světovým unikátem. Na břehu Hlučínského jezera děti zapomínají na starosti a díky sportu a jiným aktivitám se učí samostatnosti, odpovědnosti a posilují sebevědomí. Ranč je otevřený všem. Jsou zde vítáni handicapovaní, zdraví, velcí i malí, milovníci zvířat.

Jezdectví je jedním z prvních sportů, kde jsou zdraví i handicapovaní sportovci registrováni v jednom svazu. Stejně tak to platí i na ranči, kde se znevýhodněné děti setkávají při sportu se zdravými a vzájemně se tak obohacují. Hlučínští koně splňují kritéria pro sport, parasport, rekondiční ježdění i pro hipoterapii.

Prostřednictvím hipoterapie tady pomáhají pacientům trpícím dětskou mozkovou obrnou, psychickými poruchami, poruchami pohybového ústrojí a roztroušenou sklerózou, ale také dětem s nestabilním sociálním zázemím.

Hipoterapie je zároveň „léčbou duše“. Působí na děti s poruchami chování či učení, pomáhá při zvládání apatie, úzkosti a plachosti, ale i hyperaktivity či agresivity. Dětem a teenegerům zde nabízejí program, který nadchne a zabaví. Smysluplné naplnění volného času tady totiž vnímají jako nejlepší prevenci drogových závislostí, alkoholismu a výchovných problémů.

Na unikátní houpačku mohou děti i s vozíkem

Na ranči najdete řadu originálních nápadů a vynálezů, které se zrodily v hlavě a srdci ředitele Josefa Dudka. Před první hipoterapeutickou halou v Evropě můžete procházet Slunečním labyrintem, nebo navštívit malé rehabilitační zoo. Najdete tu zvířata charakteristická pro české vesnické dvorky - od koní přes poníky, kozy a ovce, až po králíky a slepice. Děti je mohou krmit a hladit, čímž trénují drobnou motoriku a podporují psychiku.

Projížďka na kolbišti s Evou Daříčkovou

A když mají po rekondiční jízdě, nebo čekají na trénink, mohou si ti nejmenší pohrát na nově zbudovaném integrovaném hřišti se zábavnou lanovou dráhou a dřevěnými prolézačkami. Na speciálně postavené houpačce, jakou nenajdete nikde jinde na světě, se mohou bezpečně houpat i děti na vozíku. Také si tu mohou projít všechny světové kontinenty. Od Antarktidy přes Ameriku až po Afriku, kde stojí léčivá pyramida.

Na ranči chovají haflingerské koně, huculské koně a pony, kteří jsou pro svůj vzrůst velmi vhodní i pro hipologii zdravotně znevýhodněných dětí, což znamená, že se pod odborným dohledem děti učí pečovat o koně. Dozví se, jak jej připravit před jízdou a jak se o něj postarat při následném ustájení.

Provoz i výstavba na ranči probíhá díky finanční pomoci sponzorů a díky práci obětavých rodičů a dobrovolníků. Dětský ranč Hlučín spolupracuje s odborníky z řad pediatrů, psychologů, dětských neurologů i fyzioterapeutů. Ti všichni poskytují poradenství i konkrétní pomoc bezplatně, v duchu motta „Dnešní pomoc může být půjčkou do budoucna.“

autor: dam
Spustit audio