Dietrichsteinská hrobka v Mikulově nabízí i mimořádné výhledy na město i do okolí

18. duben 2016
Česko – země neznámá

Jednou z dominant hlavního náměstí v jihomoravském Mikulově je Dietrichsteinská hrobka, místo posledního odpočinku někdejších majitelů panství. Jde o pompézní stavbu, která vznikla z někdejšího kostela svaté Anny. Dominantou hrobky je hlavní loď kostela, který je dodnes vysvěcen a aktivně využíván.

To nejpodstatnější, tedy pozůstatky Dietrichsteinů, se nacházejí ve dvou bočních lodích. „Celkem je tu 45 rakví. Všechny mají překrásné zdobení, které se v průběhu let měnilo, takže místo zároveň prezentuje historii pohřebnictví,“ říká Marcela Koňáková, ředitelka Turistického informačního centra v Mikulově.

Při prohlídce nemusí návštěvníci projít jen přízemí stavby, ale mohou vyjít po schodech i na terasu, která nabízí nádherné výhledy na město a jeho okolí. „Je odtud krásně vidět celé historické náměstí, zámek i další dominanty města, dále pak i Svatý kopeček nebo Turold. Hrobku je dobré vnímat nejen jako pohřebiště. Je to krásná stavba různých stylů plná nádherných výzdob a štukatur,“ dodává Koňáková.

Historie Dietrichsteinské hrobky v Mikulově se začala psát už v 17. století, kdy byl vystavěn kostel s napodobeninou Svaté chýše z italského Loreta. Na jihozápadní straně kostela vyrostla pohřební kaple Dietrichsteinů. Počátkem 18. století získal kostel dvouvěžové průčelí podle návrhu J. B. Fischera z Erlachu.

V kostele se konají bohoslužby i koncerty duchovní hudby

Teprve v polovině 19. století byla stavba upravena na hrobku rodiny Dietrichsteinů a z dosavadního prozatímního útočiště pod nedalekým kostelem svatého Václava se sem přenesly pozůstatky členů rodu.

Dietrichsteinská hrobka je přístupná turistům celoročně, v době od listopadu do března však pouze po předchozí telefonické objednávce. Letní návštěvnickou sezónu 2016 zatraktivní fakt, že se po 232 letech vrátí do hrobky Černá Madona, která je jinak k vidění pouze během zářijové poutě na Svatý kopeček. „Bude tady od 20. května vystavena na čestném místě,“ pochlubila se průvodkyně.

autor: hon
Spustit audio