Digitální okenní vitráže oživují Katedrálu Božského Spasitele v Ostravě

11. únor 2016
Česko – země neznámá

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě má za sebou nejrozsáhlejší rekonstrukci ve své už téměř sto třiceti leté historii. Při opravách se myslelo nejen na funkčnost a krásu, ale i na umění. Díky tomu je v ní teď k vidění umělecká rarita, kterou nikde jinde nemají.

V době, kdy se stavěla ostravská Katedrála Božského Spasitele (1883 až 1889), se na praktičnost a lidské potřeby moc nemyslelo. Tedy alespoň ne na ty tělesné. A tak to, co nezahrnuli do projektu naši předkové, museli dohnat jejich pokračovatelé při dosud největší rekonstrukci v historii chrámu. Stavba se téměř na celý rok uzavřela věřícím, a když se konečně na podzim loňského roku sundaly plachty a lešení, mnozí se nestačili divit.

Katedrála svou novou, pískově zabarvenou fasádou doslova rozzářila střed Ostravy. Ale to zdaleka nebyla jediná změna. Uvnitř jich návštěvníci najdou víc. Jednak se do chrámu zájemci dostanou i mimo bohoslužby a navíc se mohou seznámit i s historií prostřednictvím vitrín a popisků. Katedrála má i novou podlahu, nové topení, relikvii světce - kapku krve svatého Jana Pavla II. – a také prostor pro moderní umění.

Nová okna v duchu moderních technologií

Za bočními dveřmi, kterými se dlouhé roky vcházelo dovnitř, se zřídily toalety. Návštěvník je jistě ocení. Může pak v klidu obdivovat opravdovou raritu, kterou se ostravská katedrála pyšní. Na umění sice naši předkové mysleli, ale kvůli bombardování Ostravy během druhé světové války přišel chrám o svá vitrážová okna. Vsadila se sice nová, ale pouze čirá. A tak tomu bylo až do zmíněné rekonstrukce.

Digitální vitráže v katedrále daly prostor modernímu umění

V dotačních projektech padla zmínka, že bude zvláště oceněn inovativní přístup. A tak dali na biskupství hlavy dohromady a vymysleli digitální vitráže. Obrazy na sklech by se díky nim mohly měnit.

Prostor dostali mladí umělci. Jako první se příležitosti chopily dvě absolventky ostravské fakulty umění a vytvořily kolekci abstraktních děl. Ty jsou nyní ve smyčce promítány na boční okna katedrály. Každou půl minutu se návštěvníkům nabízí trochu jiná podívaná, umocněná prosvítajícím denním světlem a rýsujícími se okolními budovami. Možnost tvorby dostanou navíc po čase další umělci, a tak se vitráže opět promění.

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě je pro veřejnost otevřena od úterý do neděle vždy mezi ranní a večerní bohoslužbou.

Spustit audio