Dílo přírody a člověka. V Hůrce u Pavlovic můžete relaxovat u zatopené třetihorní sopky

11. říjen 2016
Česko – země neznámá

V České republice je stále co objevovat. Když si chcete například udělat výlet k čedičovým varhanám, nemusíte nutně jet k těm nejznámějším, třeba k Panské skále u Kamenického Šenova na Liberecku nebo k Rotavským varhanám na Karlovarsku. Můžete vyrazit na nepříliš známé místo v západních Čechách.

Charakteristické šestiboké kamenné hranoly ukrývá dávno vyhaslá sopka, dnes zatopený čedičový lom Hůrka na Tachovsku. Dílo přírody a člověka se nachází nedaleko obce Pavlovice. Dá se sem pohodlně dojít pěšky nebo dojet autem až přímo nad hlubokou propast. Dnes nabízí úžasně romantickou podívanou. Klidná vodní hladina s lekníny, bujně rostoucí stromy, keře, kapradí a k tomu stěny kráteru poseté obrovským množství čediče.

Ještě před pár desítkami let byste se sem za relaxací nevydali. Rachotily tu stroje, buldozery hrnuly odstřelený kámen, nákladní auta nebo možná vagóny dopravovaly surovinu na povrch. Zdejší čedič se používal nejčastěji k výrobě dlažebních kostek.

Podstatně dříve, o několik stovek milionů let, tady chrlil horkou lávu vulkán. Na Tachovsku najdeme třetihorních sopek víc. Kdyby nebyla Hůrka odtěžená, viděli bychom z jejího vrcholu na sousední sopku vzdálenou vzdušnou čarou jen několik kilometrů – na Vlčí Horu u Černošína.

Hůrka u Pavlovic

Hůrka u Pavlovic už dávno není hůrka

Vznik obou sopek se datuje na rozhraní starších a mladších třetihor. Jde vlastně o erozí obnažené výplně nejvyšších částí sopouchů, tedy sopečných komínů. Obě sopky měly stejný původ i datum vzniku, ale každou potkal jiný osud.

Zatímco Vlčí Hora u Černošína, na které dodnes stojí i zřícenina hradu Volfštejn ze 14. století, odolala těžbě a dnes v jejím úpatí najdeme dvě přírodní rezervace, Hůrka u Pavlovic takové štěstí neměla. Z hůrky nezbylo téměř nic, protože většinu kopce odtěžili až do hloubky několika desítek metrů.

Paradoxně je ale krása místa patrná právě teď. Suťové svahy sem tam odkrývají kamenné varhany. V případě Hůrky u Pavlovic spíš varhánky. Šestiboké pravidelné hranoly se nemají za co stydět a zvou k návštěvě všechny slušné turisty.

V létě je bývalý kamenolom u Pavlovic ideálním místem pro koupání. V zatopené části lomu je průzračně čistá voda a kolem vodní plochy vede po téměř celém obvodu pohodlná cesta. Na jednom místě najdeme i schůdky. Lom totiž rádi vyhledávají potápěči.

Teplý čedič milují teplomilné rostliny

Hůrka u Pavlovic zatím není přírodní památkou. Nenajdete tu žádný informační panel. O bohaté vulkanické historii Tachovska i zdejšího místa se můžete dozvědět pod sousední sopkou Vlčí Hora v městečku Černošín v místním útulném muzeu a informačním centru.

autor: Pavel Halla
Spustit audio