Dlouhou stokou ve Slavkovském lese proudí voda už téměř 500 let

18. srpen 2016
Česko – země neznámá

Slavkovský les na Karlovarsku ukrývá technickou zajímavost. Na první pohled vypadá jako obyčejný potok. Voda tu ale teče zvláštním kamenným korytem. Jde o Národní přírodní památku Dlouhá stoka - soustavu téměř třiceti kilometrů vodních cest. V 16. století to byl jediný způsob pohonu důlních zařízení i přepravy dřeva.

Oblast Slavkovského lesa byla v té době jedním z největších cínových nalezišť v Evropě. Dlouhá stoka zásobovala vodou cínové doly v okolí Horního Slavkova a Čisté. Dodnes ji napájí Kladský rybník.

O potřebě výstavby se rozhodlo v roce 1530. A už o šest let později Dlouhá stoka naplno fungovala, ačkoliv se dělníci mohli spolehnout jen na lidskou, případně koňskou nebo volskou sílu. O umu tehdejších zeměměřičů ani nemluvě.

Voda Dlouhé stoky začíná vytékat z Kladského rybníka ve výšce 820 metrů nad mořem. Dál pokračuje od západu k východu. Obtéká obec Prameny a pokračuje severovýchodním směrem k obci Nová Ves. Tuhle vísku dokonce dodnes zásobuje pitnou vodou.

Před Krásnem pádí voda pod Krásenským vrchem, odkud je to jen kousek k populární krásenské kamenné rozhledně. Cíl Dlouhé stoky je dnes v obci Krásno. Odtud voda pokračuje potokem zvaným Stoka.

Proč tolik námahy kvůli vodě?

Podmínkou hornického úspěchu při dobývání cínu byl výkon čerpadel pro odčerpávání vody ze štol a šachet. Pohon takových zařízení mohla v 16. století obstarat opět jedině voda s dostatečným průtokem a silou. Voda poháněla také drticí sloup rudného mlýna, protože cínovou rudu bylo nutné před tavením rozdrtit.

Dvoukilometrový úsek začíná u malého jezu

Dlouhá stoka nebyla v krajině ničím novým. První umělý vodní kanál přivádějící vodu do slavkovského údolí vykopali už koncem 14. století. Vedl z potoka zvaného Rota až ke Krásnu. Už od roku 1514 ale bylo všem zasvěceným jasné, že vzhledem k rozmachu hornictví tento vodní zdroj dlouho stačit nebude.

Stavební práce na Dlouhé stoce začaly v roce 1530 a vodní dílo se dokončilo v roce 1536. V době dokončení měřila Dlouhá stoka 24 kilometrů. Později se rozrostla na soustavu měřící 30 kilometrů.

Na svou dobu se jednalo o vodní dílo, které ve střední Evropě nemělo obdoby rozsahem ani způsobem provedení. Teprve později vznikly obdobné kanály v německém Harzu a na Slovensku v okolí Banské Štiavnice.

Dlouhá stoka přečkala i období vojenského prostoru a od roku 2014 je právem Národní přírodní památkou, jakou jen tak někde neuvidíte.

autor: Pavel Halla
Spustit audio