Do Adršpachu za krásami skalního města i na dřevorubecké závody

16. leden 2014
Česko – země neznámá

Adršpašské skály na Královéhradecku patří k vyhledávaným turistickým cílům, v létě je navštíví stovky tisíc turistů. Řada z nich sem ovšem přichází i v zimním období. Pokud se zima vydaří a jezírko uprostřed skal zamrzne na hladkou plochu, bruslaři mají o nevšední zážitek postaráno.

Sousedství Adršpašských skal je také každoročně dějištěm dřevorubeckých závodů, u nás jediných, které se konají v zimě. Prozatím proběhla většina z dosavadních pěti ročníků za tuhých mrazů.

Soutěžní klání sestává z disciplín, jako je odvětvování stromů, nakládání dřeva na valník na čas, přesekávání polen sekyrou či kácení stromu na přesnost. A jejich provádění ve sněhu při nízkých zimních teplotách dodává závodu dřevorubců na atraktivnosti a připomíná fakt, že jde o klání pro opravdové muže.

Závody dřevorubců? Rozhodně je se na co koukat

Že jde o vděčnou podívanou, o tom svědčí rok od roku vyšší návštěvnost i stále se zvyšující počet soutěžících. Letos si do Adršpachu přijedou změřit síly profesionální i amatérští dřevorubci z celých Čech, Moravy, Slovenska, Polska, Německa a dalších evropských zemí, a to už tuto sobotu 18. ledna.

Disciplína odvětvování na čas a přesnost

Diváci budou mít příležitost vidět běžnou práci dřevorubců, kterou denně vykonávají v lese, ale i ukázku dřevorubeckého sportu evropské úrovně. S ukázkou svého umění totiž opět přijede účastník prestižního závodu Eurojack.

Některé disciplíny si navíc budou moci vyzkoušet i odvážlivci z řad diváků. Připravený je i doprovodný program. Nabídne například vyjížďky s koňmi, které lesníci ke své práci také v terénu využívají.

A zároveň se můžete při svém výletu do zimního Adršpachu projít zimní skalní scenérií. Místní lidé mají skály v zimě rádi stejně jako v létě, pokaždé jsou podle nich jiné a mají vnímavému pozorovateli co nabídnout.


Zvětšit mapu

Spustit audio