Do Benic si pro koně jezdí i dánský královský kočí

5. listopad 2015
Česko – země neznámá

Barokní statek v Benicích na Benešovsku ve středních Čechách osloví každého návštěvníka už z dálky. Stojí na samotě obklopen lesy a loukami a jeho jedinečnost pocítíte hned při vstupu do dvora. Má totiž tvar rovnostranného trojúhelníku.

Statek v Benicích navrhl v roce 1750 známý architekt František Ignác Prée. Z architektonického hlediska jde o evropský unikát, a tak je statek zapsán jako kulturní památka. Na své si tu ale dnes přijdou především milovníci koní.

Místní hřebčín má dvacetiletou historii chovu vzácného Starokladrubského koně. Právě v Benicích mají největší zemský chov bílé linie těchto krásných koní.

Starokladrubáci jsou chovaní kontinuálně už více než 400 let, a patří tak mezi nejstarší plemena koní na světě. Navíc jsou jediným hospodářským zvířetem, na které je oficiálně nahlíženo jako na živé umělecké dílo. Současní koně mají evidované předky až do poloviny 18. století a tvoří čtyři bílé a čtyři vrané kmeny.

Čtěte také

V Benicích si můžete prohlédnout celkem třicet koní bílé linie. Starokladrubský kůň má mohutnou tělesnou stavbu, je proto primárně určený do tahu v kočáře. Na statek v Benicích přijíždí pravidelně dokonce i dánský královský kočí, aby nakoupil nové bílé koně pro královské kočáry.

Novinkou je v Benicích odchovna hříbat

Pokud do barokního statku a hřebčína Benice dáte na výchovu své hříbě, vyzvednete si za pár let vychovaného a vycvičeného koně. Novinkou benického statku je totiž nová odchovna hříbat.

Stáje jsou tu prostorné a velmi příjemné

Hříbata jsou tu nejen ustájena, ale mají také plnou péči i výchovu. Soustředěni jsou tu nejen nejmenší Starokladrubáci. Letošní hříbata sem mohou dát do výchovy všichni majitelé koní, kteří hledají způsob, jak se o hříbě správně postarat. Právě nyní si v Benicích můžete prohlédnout první malé hříběcí „školáky“.

Pro návštěvníky jsou na statku připravené pravidelné víkendové ukázky projížďky koní v kočárech i s možností svezení. Na vybraných starokladrubských koních si mohou zájemci také zajezdit anebo si zaplatit lekce výuky jízdy na koních. Součástí statku je také penzion a prostorná restaurace.

Spustit audio