Do Betléma po žluté. Najdete ho na Kovářovské naučné stezce na jihu Čech

20. prosinec 2023

Devětadvacet lokalit po celém Česku nese název Betlém. Jméno palestinského městečka, ve kterém se narodil Ježíš, znamená v překladu Dům chleba. U nás se jím ale označují hlavně chudé samoty, ležící stranou vesnic. Našli byste ovšem i kopec či potok jménem Betlém.

Jeden z českých Betlémů, vsazený do malebné krajiny, najdete mezi obcemi Kovářov a Žebrákov na Písecku v jižních Čechách. Jedná se o chalupu stojící uprostřed louky poblíž rozsáhlých lesů, které lemují břehy Orlické přehrady. Dojdete k ní po žluté turistické značce, která vede z Kovářova do roztomile pojmenovaného místa, do Pelechů.

Souběžně se značenou cestou je vytýčena i trasa naučné stezky Kovářovsko. Ovšem zrovna u Betléma vzala informační tabule stezky za své. Zvídavý návštěvník by se ale i tak měl porozhlédnout mezi okolními křovisky a stromy. Vegetace totiž ukrývá zajímavé žulové útvary, z nichž některé místní označují jako viklany. Ve skutečnosti jde o viklany nepravé, což jim ale na kráse nijak neubírá. Alespoň se nemusíte bát, že vás kameny zavalí.

Necelé dva kilometry jižně od Betléma můžete narazit na další kamennou zajímavost. Žulový balvan, který svým tvarem připomíná staroegyptskou sfingu. Tady už informační cedule nechybí. Ovšem sfinga se ocitla za nově postaveným plotem pastviny a tím pádem i elektrickým ohradníkem. Obojí se dá poměrně lehce překonat, ale s ohledem na pasoucí se dobytek to není příliš rozumné.

K Betlému patří ovce

A další dva kilometry od sfingy, trochu stranou od žluté turistické značky, nicméně nadohled, objevíte skalku se sochou anděla.

Pokud byste si tedy chtěli udělat opravdový vánoční výlet a připomenout si příběh narození malého Ježíška, včetně útěku jeho rodiny do Egypta, stěží u nás najdete vhodnější trasu. Pokud je sníh, je dobře sjízdná i na běžkách, pokud ne, dá se projít pěšky, případně projet na kole.

autor: Filip Černý
Spustit audio