Do starých škamen vás zavede Obecná škola v areálu Na Fojtství v Kozlovicích

23. leden 2017
Česko – země neznámá

Krucifix a obraz monarchy shlížející ze stěny na malé žáčky, kteří se krčí v dřevěných ohýbaných lavicích. V rohu místnosti zelená kamna, opodál staré dýchavičné harmonium. Na stupínku stojí katedra s lavicí pro řídícího učitele. Tak to vypadá v Obecké škole v Kozlovicích, jedinečné expozici svého druhu v Moravskoslezském kraji.

Učitel ve třídě chybí. Návštěvníci ho ovšem záhy objeví v místnosti, které přiléhá přímo ke třídě a která je zároveň jeho skromným příbytkem. Právě si tam chystá další vyučovací hodinu. Pro jistotu má připravenou i pověstnou rákosku.

Umístění expozice není náhodné, historická budova fojtství skutečně hostila první triviální školu v Kozlovicích. Bylo to v letech 1785 až 1797. Žáčci dostali k dispozici starou budovu, dřevěný výminek. Když shořel, škola se přestěhovala na faru.

Školní vybavení v expozici je ale pozdějšího data. Všechen nábytek pochází z konce 19. století. Stejně tak pomůcky, které uvidíte v přilehlém kabinetu. Znalci jistě ocení pozoruhodné soubory Amerlingových didaktických obrazů vydávaných v letech 1850 až 1865.

Studené, nehostinné vězení, které také na fojtství nesmělo chybět, může dodnes strašit neposlušné žáky. Průvodkyně se ale dušují, že žádné dítě v něm netrpělo. Šatlava byla zkrátka součástí fojtství stejně jako svého času obecná škola.

Fojtství v Kozlovicích

Návštěvníky může do kozlovického areálu přilákat na prohlídku také expozice o historii Kozlovic, ukázka toho, jak se u fojtů žilo a hospodařilo nebo rozsáhlá sbírka sakrálního umění na půdě. To vše totiž na Fojtství v Kozlovicích najdete.

V zimním období se musíte na prohlídku předem objednat na telefonním čísle 556 801 935. Od dubna do října je otevřeno denně, kromě pondělí od 10 do 17 hodin.

Spustit audio