Do středočeských Krtských skal se můžete vydat za trpaslíky a šedozelenou žulou

29. červen 2016
Česko – země neznámá

Pokud v okolí obce Krty nebo Jesenice na Rakovnicku ve středních Čechách řeknete, že jdete na procházku do Krtských skal, všichni místní budou hned vědět, že jdete navštívit trpaslíky. Podle pověsti tu trpaslíci pomáhali kameníkům, kteří tady těžili žulu. Prý ještě stále bydlí v místních skalách a uvidí je pouze ti, co umí chodit lesem úplně potichu.

Trpaslíkům se dokonce věnuje druhá informační tabule naučné stezky Krtské skály, a tak není divu, že mají pětikilometrovou trasu lesem rády i malé děti. Je tu ale i krásná příroda. Mírné stoupání vás zavede až do výšky přibližně 520 metrů nad mořem.

Celá trasa vede převážně smrkovým lesem, ve kterém jsou po celé oblasti doslova rozesety žulové balvany. Jakoby je tu někdo poházel. Není to náhoda, tzv. Krtské skály jsou ve skutečnosti bývalým lomem, ve kterém se těžila velmi kvalitní krtská žula.

Čtěte také

Koncem 19. století byla skutečným pojmem. Z místní žuly se stavěl například most Františka I. v Praze - dnešní most Legií u Národního divadla. A vzniklo díky ní mnoho exkluzivních staveb také ve Vídni. Vyráběly se tu dlažební kostky i obrovské kvádry o velikosti čtyř metrů krychlových a umění místních kameníků bylo vyhlášené.

Lesy v krtských skalách působí tajemně

Lesní cesta vás zavede k jezírku, které vzniklo zatopením spodní vodou. Na protější straně uvidíte skalní masiv, který se zrcadlí ve vodní hladině. Jezírko je možné obejít a dostanete se přímo ke skále, kde jsou dodnes patrné zbytky po těžbě. Na mnoha místech vznikly lámáním kvádrů terasovité schody a rovné plochy. Místní žula hraje na slunci všemi barvami, typická barva krtské žuly je ale po zpracování šedozelená.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.