Do Temelína na exkurzi. Přísně střežená jaderná elektrárna se otevírá návštěvám

20. červenec 2017
Česko – země neznámá

Nejspíš by vás to ani nenapadlo, ale jihočeská jaderná elektrárna v Temelíně nejenom že vyrábí asi 15 % veškeré elektřiny v Česku, ale zároveň se stala oblíbeným cílem turistů. Ve své nabídce ji mají zařazenou cestovní kanceláře z Polska nebo Dánska a rostou i počty tuzemských návštěvníků.

Turistům primárně slouží informační středisko a muzeum nacházející se necelý kilometr před hlavní bránou do elektrárny. Návštěvníci ale mohou zavítat také do přísně střeženého areálu, v roce 2016 jich bylo kolem devíti tisíc.

Protože jaderná elektrárna patří mezi strategické provozy, musí každý návštěvník splnit několik podmínek. Především musí být starší patnácti let a doložit důvod své návštěvy. Pokud provozovatel posoudí, že vstup umožní, musí se zájemce podrobit různým bezpečnostním opatřením. Jsou odebrány jeho biometrické údaje, projde několika branami, nesmí v elektrárně fotografovat, pohybovat se bez doprovodu a podobně. Je však odměněn pohledem na unikátní zařízení a technologické vymoženosti.

Exkurze vede například k chladícím věžím, které jsou se svými 155 metry dominantou jihočeské krajiny v okruhu čtyřiceti kilometrů. Teprve u jejich paty ale člověku dojde, jak jsou mohutné. Můžete spatřit i věrnou kopii velína elektrárny, která slouží jako výcvikové pracoviště pro obsluhu reaktoru, nebo se podívat k největší turbíně v Česku, jejíž lopatky se točí za plného výkonu rychlostí zhruba tři machy.

Hala s generátorem

I když se bezpečnostní procedury v jaderné elektrárně Temelín neustále zpřísňují, chce její provozovatel zachovat i do budoucna návštěvnickou přívětivost a přístupnost výrobních provozů.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.