Do Voděradských bučin vyrazte v létě na kole nebo koloběžce, v zimě na běžkách

6. leden 2017
Česko – země neznámá

Kdo chodí v zimě nerad do lesa plného jehličnanů, protože je v něm poměrně šero, měl by se vydat do lesa listnatého, který nabízí diametrálně odlišný zážitek. Zkusit můžete třeba Voděradské bučiny u středočeských Mnichovic. Přírodní rezervace se rozprostírá na ploše 658 hektarů a je plná pohodlných turistických tras.

Jak už název napovídá, jedná se o rozsáhlou rezervaci listnatých lesů, ve kterých rostou hlavně buky. Zvláštní zážitek čeká výletníky na podzim a především v zimě, kdy listy opadají. V zimním slunečním dni si mohou vychutnat sluneční paprsky i v nejhlubším lese.

Voděradské bučiny leží v nadmořské výšce 500 metrů. Les tvoří převážně buky, doplněné dubem letním, habrem obecným, místy se vyskytuje osika, lípa či bříza. Celou rezervací vede několik značených turistických tras. Díky vysoké nadmořské výšce a hustému porostu se v zimním období dlouho drží sníh.

V létě a na jaře se Voděradské bučiny stávají ideálním místem pro výlety na kolech či koloběžkách, v zimě jsou oblíbeným terénem běžkařů. Není tu žádný kopec, jen rovinatý terén a celou oblastí prochází síť hustých lesních cest.

Pohled do Voděradských bučin v zimě

Samotný střed Voděradských bučin protíná úzká a málo frekventovaná silnice z Jevan do Struhařova. Pokud se po ní vydáte, zavede vás do oblasti, kde je pouze hustý les. Právě v něm je několik pramenů čisté pitné vody. Lidé se k nim pro vodu sjíždějí ze širokého okolí.

Největší pramen má nad sebou stříšku a je dobře přístupný. Pokud sebou na výletě nebudete mít nic k pití, nevadí. Pro turisty je přímo u pramene připravený hrníček, aby si každý mohl nabrat a uhasit žízeň.

Spustit audio