Do zámku ve Valticích mohou turisté poprvé i v zimě. Čeká na ně nejen barokní kaple

1. únor 2017
Česko – země neznámá

Zámek v jihomoravských Valticích je jednou z památek Lednicko-valtického areálu, který je zapsaný na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Od letošního roku nabízejí místní památkáři novinku – část interiérů otevřeli pro návštěvníky také v zimě.

„Hledali jsme cestu, jak zámek zpřístupnit alespoň malé části návštěvníků. Hlavní okruh je zazimovaný a prochází každoročním generálním úklidem, takže jsme se rozhodli zpřístupnit barokní kapli a repliku barokního divadla,“ prozradil valtický kastelán Richard Svoboda. Přiznává zároveň, že mnoho návštěvníků se do zámku nedostane, jde totiž vlastně jen o jedinou prohlídku týdně, a to vždy v sobotu od 15:30.

Přestože se mohou návštěvníci během mimořádných zimních prohlídek podívat jen na dvě místa, uvidí opravdové skvosty. O vznik kaple se totiž zasloužil významný italský dekoratér Antonio Beduzzi. V kapli se také nacházejí vzácné varhany vídeňského mistra Walthera. Unikátní je i replika divadla, které kdysi na zámku fungovalo. V 60. letech minulého století bylo ale zdemolováno a přebudováno na parkoviště traktorů.

Každá ze zimních komentovaných prohlídek trvá 30 až 40 minut a Valtičtí je chtějí nabízet každý týden až do konce března. 1. dubna totiž začíná na zámku řádná návštěvnická sezóna, která umožní každodenní prohlídku hlavního návštěvnického okruhu. „Věříme, že letos překonáme loňskou rekordní návštěvnost. V roce 2016 se k nám na zámek přišlo podívat 140 tisíc lidí,“ dodává kastelán Svoboda.

autor: hon
Spustit audio