Dřevěnou rozhlednu v Útvině rozhýbe i vítr. Na Třasák se ale nemusíte bát vystoupat

27. únor 2018
Česko – země neznámá

Na Karlovarsku stojí spousta rozhleden, ale jen jedna se jmenuje Třasák. Vlastními silami ji před pár lety postavil Václav Krysl na kraji obce Útvina. Rozhledna nabízí originální výhled do kraje a také na hospodářství se slepicemi a jedním kohoutem. A originální je i sama dřevěná stavba, která vyrostla v roce 2004.

Václav Krysl chtěl původně s kamarády postavit věž pro čapí hnízdo. Přitom ale vznikl nápad udělat v horním patře vyhlídkové místo. Kvůli klidu čápů se nakonec celé dílo realizovalo už jen jako rozhledna. Bez čapího hnízda.

Rozhlednu šestibokého půdorysu tvoří kamenná základna v čele s historickým pískovcovým portálem. Doputoval sem z nedalekého stavení. Rozhledně dodává historizující a trochu i tajemný nádech. Další patra jsou už kompletně ze dřeva. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce asi 11 metrů vedou příkré dřevěné schody.

Cestou nahoru vám dojde, proč se rozhledna jmenuje právě Třasák. Vítr si pohrává s šesti obvodovými kůly. Ale nebojte se, nejde o nic nebezpečného. Celou stavbu navrhl projektant. Ovšem když viděl plány stavitel, prohlásil, že se to bude třást. A název originální rozhledny byl na světě.

Rozhledna má i svého strážce

Vyhlídková plošina nabízí panoramatický výhled do okolní krajiny. Třeba i na protější Třebouňský vrch, kde má Václav Krysl v plánu v budoucnu postavit další vyhlídku. Dále jsou vidět Doupovské hory, část Slavkovského lesa nebo Plzeňsko. Pod rozhlednou se rozprostírá hospodářství se slepicemi, a tak není divu, že během natáčení reportáže vydatně přizvukoval místní kohout.

Příkré schody

Těsně pod střechou rozhledny vybafne na návštěvníky čarodějnice. Podle Václava Krysla je tady loutka zavěšená pod krovem po celou dobu existence rozhledny. Čarodějnice by podle Krysla tomu, kdo by ji ukradl, stejně jen přinesla smůlu.

Jak se k Třasáku dostanete? Cesta sem není nijak značená. Dobré je vydat se pěšky z návsi směrem od Karlových Varů na Toužim doprava cestou mezi domy. Po pár desátkách metrů už rozhlednu určitě uvidíte. Dvanáct metrů vysoké originální dílo v krajině nepřehlédnete.

autor: Pavel Halla
Spustit audio