Dřevěný kostel v Hodslavicích je důkazem prolínání katolické a protestantské víry

29. listopad 2017
Česko – země neznámá

Jen jednou v roce se otevřou dveře malého dřevěného kostela v Hodslavicích na Novojičínsku. A to 30. listopadu na svátek jeho patrona sv. Ondřeje. Na mši se potom vypraví lidé z širokého okolí bez ohledu na svou víru. V lavicích tak vedle sebe usednou katolíci i protestanti, kteří jinak navštěvují dva další kostely ve vesnici.

Kostel sv. Ondřeje vznikl původně jako katolický, určitý čas byl pak ve správě protestantů a dnes opět patří katolíkům.

Hodslavice jsou poprvé zmiňovány v roce 1411. V té době už zde stával dřevěný kostel. Nevíme, jak vypadal, ale zachovaly se z něj některé kusy inventáře. Například vzácná a cenná socha z lipového dřeva vyrobená anonymním umělcem, tzv. Hodslavická Madona. Předpokládá se, že mohla být vyřezána někdy mezi lety 1400 a 1420. Dnes hlavní oltář kostela zdobí z bezpečnostních důvodů pouze její kopie.

Důvod k opatrnosti je na místě. V květnu 1992 byly totiž z kostela ukradeny tři pozdně barokní sochy. Mezi nimi i dřevěná socha zdejšího patrona sv. Ondřeje. Dnes místo ní najdete na oltáři pouze obraz Umučení svatého Ondřeje. Ukradené sochy nechal dosud neznámý pachatel vyvézt do zahraničí.

Dnešní podoba dřevěného kostela pochází pravděpodobně z roku 1551. Původní byl kvůli neutěšenému stavu stržen, náklady na opravu by totiž podle dobových záznamů převýšily náklady na stavbu nového kostela. Ještě předtím ale přešel do správy nekatolíků a jeho stavbu finančně podpořila nekatolická vrchnost, rod Žerotínů.

Kostel dříve stával uprostřed hřbitova. Dnes se vedle něj nachází pouze jeden jediný náhrobek. Patří Jiřímu a Anně, rodičům Františka Palackého, který se v Hodslavicích narodil roku 1798. Pokřtěný zde ale určitě nebyl. V tu dobu totiž kostel opět patřil katolické církvi a Palačtí se hlásili k protestantismu.

Kostel byl původně obklopen hřbitovem. Dodnes byl zachován pouze hrob rodičů Františka Palackého

Jak šel čas, přestával malý dřevěný kostel stačit rozrůstající se náboženské obci. Ale vzhledem k tomu, že se těžko sháněly peníze na výstavbu nového katolického kostela, neustále se udržoval a prováděly se na něm alespoň dílčí opravy. I díky tomu přežil další staletí. Zatím poslední rekonstrukce proběhla v roce 2011. A ta jen podpořila jedinečnost této kulturní památky.

Abyste si kostel sv. Ondřeje v Hodslavicích mohli prohlédnout, nemusíte čekat vždy na svátek sv. Ondřeje. Stačí si zarezervovat prohlídku na internetových stránkách obce www.hodslavice.cz.

Spustit audio