Dřevěný Krteček se rodí v Jiřetíně pod Bukovou. Továrna na hračky má i své muzeum

6. květen 2014
Česko – země neznámá

Jak se z kusu obyčejného neopracovaného dřeva rodí barevná hračka? Na to se můžete přijet podívat do jedné z nejstarších továren na výrobu dřevěných hraček v Jiřetíně pod Bukovou v podhůří Jizerských hor.

Takřka každý den už více než sto let produkuje továrna dětskou radost. Vyrábějí se v ní společenské hry – tedy figurky ke „Člověče, nezlob se“, domino, šachy, ale i postavičky dřevěného Krtečka. A se všemi těmito výrobky ze severních Čech si pak hrají děti nejenom u nás nebo v sousedním Německu, ale třeba i v dalekém Japonsku.

V areálu továrny můžete ale navštívit nejen Muzeum výroby hraček, kde si budete moci prohlédnout technické záležitosti výroby - staré stroje i stoleté hračky nebo historické fotky dokumentující minulost továrny.

Vydat se můžete i na exkurzi celou továrnou na hračky. Uvidíte, jak se z obyčejného kousku dřeva stávají krásné barevné hry nebo hračky. Projdete si podzemí, sušírny dřeva, soustružírnu, barvírnu s unikátní technologií barvení dílků ve dřevěných bubnech nebo i takzvanou montážnu, kde se dílky kompletují v hotové výrobky. Prohlídka celého areálu vám zabere asi hodinu, poslední začíná v 15 hodin.

Továrna na dřevěné hračky a Muzeum výroby hraček v Albrechticích

Nakonec můžete zajít do kreativních dílen a vyrobit si vlastní hračku. Popustit uzdu svojí fantazii a umělecky se vyřádit při tvorbě vlastního díla z dřevěných kousků můžou všichni - od nejmenších dětí až po dávno dospělé. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je sáček s dřevěnými dílky, který koupíte ve zdejší prodejně za symbolickou cenu.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.