Dřevorubecké muzeum v Peci ukrývá dvoumužnou raritu z druhé světové války

23. únor 2018
Česko – země neznámá

Na Domažlicku v západních Čechách vzniklo v prostorách bývalé školy unikátní dřevorubecké muzeum. Kromě pil všech možných tvarů a dalšího dřevorubeckého vybavení se rádi chlubí jedním dávno zapomenutým dřevěným unikátem. Obnovili ruční výrobu dýhových škatulek, které se tu kdysi vyráběly pro zápalky a léky.

Muzeum v Peci vzniklo v roce 2006 díky Spolku na ochranu památek a Obecnímu úřadu. Hlavní inspirací pro vznik expozice byla kniha místního rodáka Jana Františka Hrušky Mezi chodskými dřevorubci, kde jsou detailně zaznamenané všechny profese související se dřevem.

Od těžké dřevorubecké dřiny v lese po až nemyslitelné výrobky ze dřeva. Jako například dřevěné škatulky, s jejichž výrobou nás ochotně seznámil průvodce Jan Riegerer. Vyrobit krabičku z hoblin je v současnosti pro mnohé z nás nemyslitelné. Před sto lety to zvládali i malé děti.

Pro letošní rok v muzeu připravují interaktivní prostor, kde si budou moci návštěvníci takovou malou krabičku sami vyrobit. Vše si tu už vyzkoušeli. Včetně kroucení hoblin do požadovaného tvaru nebo namíchání správného poměru přírodního lepidla z brambor, vápna a dalších ingrediencí.

Pily všech druhů, stáří i velikosti

Jedna samostatná místnost v muzeu je věnovaná tomu nejpodstatnějšímu vybavení každého dřevorubce. Pilám. Od pil jednoduchých, takzvaných kolíbaček pro dva muže, přes důmyslná motorová monstra až po modernější exponáty.

Expozice pil všeho druhu

Raritu představuje například dvoumužná pila německé armády z druhé světové války, na kterou se jezdí dívat historici a nadšenci vojenské techniky z celé Evropy i Ruska. Muzeum nemá pevnou otevírací dobu. Po telefonické domluvě na čísle 721 062 583 vás ochotně provede místní průvodce Jan Riegerer.

Obec Pec leží v jihozápadní části okresu Domažlice pod horou Čerchov. Někdy se nesprávně uvádí jako Pec pod Čerchovem. A proč vlastně Pec? V dobách obávaného pána Lomikara, který pobýval na zámku v Trhanově, tu byla v provozu jeho huť na železo. I o téhle historii vám ochotně povypráví místní průvodce.

autor: Pavel Halla
Spustit audio