Dům přírody Českého lesa v Klenčí pod Čerchovem nabízí historii krajiny i příběhy lidí

1. únor 2016
Česko – země neznámá

Pokud by chtěl někdo vědět, jakými změnami prošla krajina Českého lesa v západních Čechách, má nyní jedinečnou příležitost zjistit všechno na jednom místě. V Klenčí pod Čerchovem v Plzeňském kraji otevřeli Dům přírody Českého lesa. Nabízí řadu interaktivních her. Na své si přijdou jak dospělí, tak i malí návštěvníci.

Expozice představuje krajinu Českého lesa od počátků jejího osídlení člověkem až do současnosti. Procházka začíná ve starém bukovém pralese, pokračuje první kolonizací ve 12. století, venkovskou krajinou a masivním rozvojem sklářství v období od 13. do 17. století. A je zde vidět i krajina, kterou v minulém století drasticky měnila industrializace. Kvůli ní vymizely původní bukové porosty, které nahradily smrky.

Výhodou Českého lesa je paradoxně skutečnost, že velkou část po válce obsadilo vojsko a vzniklo tu neproniknutelné hraniční území železné opony. Tím se dochovala hodnotná přírodní území až do současnosti.

Nečekejte nudnou prohlídku

Součástí expozice Domu přírody Českého lesa je 3D model, na kterém se přímo před vašima očima odehrává proměna krajiny. Spatříte důležité momenty ve vývoji území. Další zajímavý zážitek pak nabízí podkroví, které je plné zvuků ptáků a zvířat Českého lesa a nechybí tu ani skutečná roubená chalupa nebo obrovské čapí hnízdo.

Zaniklé vesnice patří k přírodě Českého lesa stejně jako klid

Celým domem provází návštěvníky čáp bílý, který je také symbolem Domu přírody Českého lesa. Seznámí vás se svým životem a podíváte se i do jeho hnízda. Víc prozrazovat nebudeme. Je čas naplánovat si výlet do Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku, vstupní brány Chráněné krajinné oblasti Český les.

Dům přírody Českého lesa vznikl v historické budově staré pošty ve spolupráci městysu Klenčí pod Čerchovem, Správy Chráněné krajinné oblasti Český les a skupiny architektů ateliéru VAS. A dílo se jim opravdu povedlo.

autor: Pavel Halla
Spustit audio