Dva v jednom. Ze strategicky umístěných hradů Příběnice a Příběničky zbyly jen ruiny

19. únor 2018
Česko – země neznámá

Sevřené údolí řeky Lužnice jihozápadně od města Tábor pokrývají hluboké lesy, za středověku zde ale stála pevnost rodu Vítkovů. A nestyděl by se za ni ani král. Unikátní soubor dvou hradů Příběnice a Příběničky propojoval na protilehlých březích svého času most. Dodnes lze na místě spatřit impozantní ruiny.

Příběnice spolu s Příběničkami měly demonstrovat moc svých majitelů. Zároveň šlo o strategicky významné místo, ze kterého šlo ovládat celé okolí. Za husitských válek věznili Rožmberkové v Příběnicích husitské kněze. Ti se ale vzbouřili a hrad ovládli.

Následně se souhradí stalo útočištěm sekty adamitů, kterou nechal pro změnu vyvraždit Jan Žižka. Na konci husitských válek byly oba hrady výslovně uvedeny v mírové smlouvě s tím, že je husité zboří, aby z nich nemohli nadále ohrožovat rožmberskou državu. Což se stalo. A od té doby je místo pusté.

Ke zbytkům hradu Příběnice a přilehlým ruinám podhradí vedou tři turistické trasy. Červená z Bechyně a Tábora, žlutá rovněž z Tábora, modrá z nedalekých Malšic. Bohužel most, který spojoval oba hrady, vzal za své už za dob husitů. K Příběničkám lze proto dojít pouze z vesnice Řepeč lesními silničkami. Nejsou nijak značené, a tak je nutné se na cestu vybavit mapou. K hradům se můžete také přiblížit autem nebo na kole, ale i v tomto případě raději počítejte s mapou nebo navigací.

autor: Filip Černý
Spustit audio