Dyje skoro nikdy nezamrzá, a tak po ní mohou lodě vozit turisty i uprostřed zimy

5. leden 2015
Česko – země neznámá

Výlety lodí nemusí být zdaleka jen letní zábavou, zvláště v okolí Břeclavi na jihu Moravy, která patří k nejteplejším oblastem u nás. A tak z místního přístaviště v areálu Slováckého veslařského klubu každý volný den vyráží loď, aby zavezla turisty k hodinu plavby vzdálené zřícenině Janohrad.

„Máme tu dvě vytápěné lodě. Jsou na nich až tři přídavná topidla, podle toho, jaká je zima. Takže se dá loď vyhřát na krásných 20 stupňů,“ popisuje Ivana Stránská ze společnosti Lodní doprava Břeclav.

Samotné hlavní koryto Dyje zamrzá jen výjimečně. „Je to asi tak dvacet let, co zamrzlo naposledy. Pokud by se navíc neudělala moc tlustá vrstva ledu, loď Sámo by ji dokázala prorazit,“ dodává Ivana Stránská. Druhá loď ze schopných plout i v nejchladnější období roku se jmenuje Svatopluk.

Provoz v zimě je ale samozřejmě o poznání méně frekventovaný než o hlavních letních prázdninách. V létě jezdí lodě od pondělí do neděle dvakrát denně, v zimě se vydávají na vodu jen jednou denně, a to pouze o víkendech a svátcích.

Janův hrad

Zimní plavba k Janohradu trvá přibližně hodinu. Dalších 60 minut dostanou turisté na procházku v okolí této umělé zříceniny, pak se vrací lodí zpátky do Břeclavi. „Nejvíc jezdí rodiny s dětmi, zvláště na konci roku jsme ale hodně vozili i firmy,“ dodává Ivana Stránská.

Zatímco zimní plavební sezóna je v plném proudu, lodníci už myslí na léto. Už na jaře by chtěli obnovit plavby po bočním kanále, po takzvané Nové Dyji. Lodní trasa by měla spojit dvě břeclavské městské části – Starou Břeclav a Poštornou. „Trasa nebude sloužit jako součást MHD, měla by být atrakcí hlavně pro cykloturisty,“ plánuje majitel společnosti Lodní doprava Břeclav Jan Maděřič.

autor: hon
Spustit audio