Esenbáci číhali na Krále Šumavy pod Pivním hrncem

3. duben 2014
Česko – země neznámá

Mysleli jste si, že převaděče a amerického agenta Kiliána zastřelili příslušníci komunistické SNB někde hluboko v šumavských močálech? Nevěřte filmovým scénáristům. Král Šumavy to sice od strážců hranice „koupil“, ale ne v bažinách, nýbrž pod kamenem zvaným Pivní hrnec.

A navíc to nebyl zásah na zářez do pažby. Kiliána pouze zranil a ten pak utekl do Německa, odkud v následujících letech ještě soudruhy komunisty pořádně potrápil.

Významnou kulisou skutečného příběhu Krále Šumavy - Franze Kiliána Nowotného nebyla rašelina zamlžených slatí, ale skála pnoucí se nad meandrem Teplé Vltavy, známá už od pradávna jako Pivní hrnec. Místo, kde si muži zákona v roce 1950 počíhali na amerického agenta, najdete kousek od silnice na cestě z Borových Lad na Františkov. Po ujetí zhruba tří kilometrů, zastavíte u dřevěného mostku přes řeku u šipky, která ukazuje k pomníku Krále Šumavy.

Skalní útvar Pivní hrnec u Kvildy

Pivní hrnec v mapách nehledejte

Vy ale zabočíte schválně na druhou stranu, kde ve srázu nad svou hlavou najdete očima výrazný skalní útvar. K tomu si to namíříte buď přímo, což je spíš adrenalinový výšlap, anebo vyhledáte ne sice dokonale upravenou, ale stále patrnou stezku. Na tu narazíte, když o pár desítek metrů dál směrem na Františkov sejdete vpravo ze silnice do lesa. Tak či tak dojdete po pár minutách k asi pětimetrovému viklanu, známému už od 16. století jako Biertopf (Pivní hrnec).

První zmínka o skále připomínající soudek či žejdlík je z roku 1531. Když pak u Vltavy nedaleko od jejího meandru vyrostla v roce 1749 první sklářská huť, získala jméno též podle oblíbeného kusu migmatitu Biertopfhutte neboli Huť U Pivního hrnce. Později ovšem toto místo upadlo v zapomnění, a ani v mapách tento přírodní památník touhy po svobodě a lidské odvahy většinou nenajdete.

autor: Ivan Studený
Spustit audio