Evangelíci se v době pobělohorské scházeli u Jelení studánky na Havlíčkobrodsku

27. únor 2017
Česko – země neznámá

Po bitvě na Bílé hoře to u nás evangeličtí bratři neměli jednoduché. Česká společnost byla násilně rekatolizována a vyznavači jiné víry byli nuceni hledat si tajná místa ke scházení, k bohoslužbám a k setkávání se svými kněžími. Jedním z takovýchto míst je Jelení studánka u obce Horní Krupá na Havlíčkobrodsku.

Studánka leží v lesích na odlehlém místě, aby nebyla na očích nežádoucím pohledům, ale zároveň tak blízko, aby k ní věřící pohodlně došli. U Jelení studánky se konávaly noční bohoslužby, společná čtení i předávání modlitební a zakázané literatury. Věřící se zde setkávali s evangelickými kazateli, kteří do Čech mířili z Horních Uher, ale i z německých zemí. Evangelická víra se zde i díky tajnému místu zachovala až do zavedení Tolerančního patentu. Po něm byl v Horní Krupé založen jeden z asi dvaceti evangelických sborů na Vysočině.

Na výjezdu z obce směrem na západ je kousek za evangelickým kostelíkem odbočka do pole. Po cestě vedoucí ke Kráteckým lesům, pojmenovaným podle nedalekého hospodářského dvora Kráty, se asi po kilometru a půl dojde k malému lesíku, kde tekoucí potůčky upozorní na přítomnost pramenu.

Předtím je možné se cestou dočíst něco málo o zajímavostech okolní krajiny i historie místa, a to na panelech poměrně nové naučné stezky, která začíná v obci na návsi. Panely jsou i u bývalé evangelické školy a u kostela. O naučnou stezku se zasloužil místní farář David Šorm, který chtěl, aby se zdejší příroda i historie dostaly do povědomí místních lidí. Panel, který se týká samotné Jelení studánky, obsahuje nákres okolního lesa, z něhož je zřejmé, že na místě jsou studánky dvě.

Informační tabule

V šedesátých letech minulého století vznikla nad pramenem pamětní deska. Jde o kamenný pomník s nápisem „Jelení studánka - památné místo“ a ozdobený kalichem. Studánka je nezastřešená, na rozdíl od nedaleké druhé studánky. Shodou okolností zde totiž vyvěrají dva prameny a v novější době se zjistilo, že to pravé místo, kde se věřící scházeli, leží víc k západu. Obnovenou studánku rovněž zdobí kalich a dřevěná deska s nápisem nad přístřeškem. Voda vytéká z trubky, na stříšce je i hrneček k ochutnání.

autor: dak
Spustit audio