Exotický strom v podhůří Krušných hor? U Damic roste jedlý kaštanovník

11. květen 2017
Česko – země neznámá

Už jste ochutnali jedlé kaštany? Na vánočních trzích na ně narazila asi většina. Exotický strom původem z jihu Evropy a Asie roste sem tam i u nás. Daří se mu v teplých a slunných oblastech, a tak byste ho jen stěží nejspíš čekali v horách. Jedlý kaštanovník si přitom v klidu roste už více než 200 let na úpatí Krušných hor u obce Damice na Karlovarsku.

Dnes už se nedá vypátrat, kde se tady kaštanovník vzal. Možná si ho někdo přivezl z dalekých cest. To, že je chráněný hlubokým údolím, ale zároveň roste ve slunném svahu, mu zřejmě zajistilo dlouhý život.

I na jaře, kdy ještě nemá jedlý kaštanovník listy ani nekvete, poznáte na první pohled, že jde o vzácný strom. Jeho kůra je zkrátka jiná. Zvláštně zvrásněná podobně jako u dubů. Jedlý kaštanovník kvete v našich klimatických podmínkách na přelomu května a června.

Až do roku 2013 měl damický kaštanovník tři hlavní kosterní větve, které se košatily do dalších postranních. Dohromady tvořily mohutnou korunu. Blesk při jedné bouřce ale jednu kosterních větví zničil. Ani tento úraz ovšem neubral stromu na jeho majestátnosti a velikosti. V celostátní soutěži Strom roku 2004 si damický kaštanovník vybojoval 6. místo. V Karlovarském kraji obsadil samozřejmě místo první.

A co s jedlými kaštany, které dozrávají v říjnu? Na jihu Evropy z nich dělají nejednu lahůdku. Vynikající jsou prý jako příloha ke zvěřině, vyrábí se z nich pudink, pyré a další speciality.

Jedlý kaštanovník kvete později

Jedlý kaštanovník je ale zároveň silný alergen. Je proto zakázáno vysazovat ho v blízkosti obydlí a v době jeho květu by si u něj neměly hrát děti. U Damic ale nikomu nepřekáží, protože roste až za obcí. A před 200 lety nikdo žádné alergie neřešil.

Jedlý kaštanovník v Damicích je volně přístupný z polní cesty a poznáte ho i podle informačního panelu. Na něm se mimo jiné dočtete, že má obvod kmene téměř 5 metrů a výšku úctyhodných 25 metrů.

autor: Pavel Halla
Spustit audio