Foglar se narodil u botanické zahrady. O rodném domě vyprávěl strašidelné historky

7. prosinec 2017
Česko – země neznámá

V pražské Benátské ulici, přímo naproti Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK, stojí rodný dům Jaroslava Foglara. Jestřábovo rodné hnízdo. Upozorňuje na to skleněná vitráž nad vchodem, kterou tam umístili a slavnostně odhalili členové Sdružení přátel Jaroslava Foglara u příležitosti 100. výročí jeho narození v roce 2007.

Jaroslav Foglar vyprávěl na táborech a u táboráků různé historky. Některé byly spjaté právě s jeho rodným domem. „Historky jsou zachyceny v řadě Foglarových rukopisů,“ říká Tomáš Hromádka, člen Sdružení přátel Jaroslava Foglara. „Asi nejznámější jsou dvě, které jsou popsány v Životě v poklusu, což je jeho životopisná kniha.“

V okolí Benátské ulice se nacházel nemocniční areál s pitevnou. Podle Foglarova vyprávění tam mrtvým přivazovali na ruku zvoneček. Kdyby se náhodou v některém z nich probudil život, aby o tom cinkáním dal vědět personálu. Druhá historka spojená s Foglarovým rodným domem je pochmurnější.

Odehrává se přímo v domě číslo 3 v Benátské ulici, kde žila rodina se dvěma dětmi. Otec s matkou měli hodně hluboko do kapsy. Maminka si přivydělávala praním prádla pro sousedy, otec obesílal dobročinné spolky se žádostí o almužnu. A jednou si usmyslel, že peníze pro rodinu získá tak, že osobně ulehne na lože obklopené svícemi a bude předstírat, že je mrtev. Takto ho uviděl zástupce jednoho z dobročinných spolků a věnoval „pozůstalé“ rodině finanční obnos. Načež otec poslal staršího ze synů, aby za peníze koupil matce nové prádelní šňůry. Chlapec se pro ně vypravil, nakoupil, ale zoufalý z rodinné situace se na šňůře oběsil.

Foglarovi v domě v Benátské ulici nežili dlouho. Rodina se často stěhovala. „Za prací a potom ze zdravotních důvodů jeho tatínka,“ popisuje Tomáš Hromádka. „Nejprve se přestěhovali do Předlic na Ústecku, později do Poděbrad, kde tatínek Jaroslava Foglara zemřel. Pak se rodina vrátila zpátky do Prahy. Do Nuslí a poté na Vinohrady.“

Foglarův rodný dům v Benátské ulici číslo 3

Posledním místem Jaroslava Foglara byl byt v Křišťanově ulici na pražském Žižkově. Bezmála 16 let do něj ale nikdo nevstoupil. Když totiž spisovatel v roce 1999 zemřel, úředníci jeho domov zapečetili kvůli právním nejasnostem ohledně dědictví. Dvoupokojový podkrovní byt se podařilo zpřístupnit až novému vlastníkovi, Skautské nadaci Jaroslava Foglara, letos v září. Navštívit ho můžete v rámci komentovaných prohlídek, které se objednávají na webových stránkách nadace.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.