František Pavlíček byl v Jehnědí poslední ponocný. V obci mu postavili dva pomníky

27. únor 2018
Česko – země neznámá

V Jehnědí v Pardubickém kraji si lokálních osobností váží. Třeba František Pavlíček byl ve vesnici posledním ponocným a zároveň písmákem, který zapisoval historii místního kraje. V obci mu vybudovali hned dva pomníky. Jeden má od roku 1938 v lese, kde ho umírajícího našli sousedé. A nově na něj vzpomínají také v centru.

Dříve jste na ponocné mohli narazit v každém městě i vesnici. Hlídali klidný spánek obyvatel a především dávali pozor, aby se po obci nerozšířil požár.

Posledním ponocným na Orlickoústecku byl František Pavlíček z Jehnědí. Po vesnici chodil až do března roku 1938, nejprve s píšťalkou a později s malou trumpetkou. Pocházel z velmi chudé rodiny, a tak se mu dostalo jen základního vzdělání. Přesto se u něj projevilo výrazné humanitní nadání, láska ke knihám a historii. Byl silně věřící evangelík a koupit se u něj daly evangelické knihy i kalendáře. Živil se příležitostnými pracemi a po nocích si přivydělával jako ponocný.

Po každé službě si vedl zápisky z ponocování. A tak se po 80 letech můžeme dočíst, kde se kdo s kým popral nebo s kým kdo odešel z tancovačky. Pavlíček, kterému místní lidé říkali Malý Franta, si ale pečlivě také zaznamenával, jaké bylo počasí a zda někde nehořelo. Plat mu byl obcí vyměřen, ponocný Pavlíček si ho ale musel od sedláků vybrat sám.

Všechny své drobné příjmy pečlivě zaznamenával a při své skromnosti mnoho chudých obdaroval. Několik let pracoval také jako vychovatel v sirotčinci na Potštejně. Velkou část jeho výdajů spolkla korespondence s evangelickými farami po celé zemi. Když se dozvěděl, že byl někde postaven kostel, nebo založeno společenství, prosil o zaslání fotografií a soupis věřících. Velká část Pavlíčkovy korespondence se dochovala a je uschována ve farním archivu ve Džbánově.

Pomník v lese i uprostřed obce

Ponocný František Pavlíček se 10. března 1938 vydal s trakařem na sběr klestí do lesa, doprovázel ho přitom jeho věrný pes. Pavlíčka v lese stihla nejspíš mrtvice a štěkot psa přivolal sousedy. Na trakaři ho pak přivezli k rodnému domu, kde vydechl naposledy. O den později mu místní hasiči a Sokolové vypravili pohřeb.

Zápisky ponocného z Jehnědí

Jehnědští si práce Malého Franty vážili a z úcty k jeho památce mu postavili v lese ve Štítkách, v místech, kde ho stihla mrtvice, malý památník. Vytesal ho místní kameník Josef Totůšek. Stojí dodnes nedaleko křižovatky silnice z Jehnědí na Sloupnici a Hrádek. Protože ale není nijak označen a nevede k němu žádná značená cesta, bez znalosti souřadnic ho jen těžko najdete. Ve špici je vytesaný kalich a pod ním datum úmrtí a jméno.

Písmák a poslední ponocný František Pavlíček má ale jeden pomník přímo v obci. Místní hasiči na jeho památku usadili žulový kámen s novou deskou a vedle umístili ceduli se základními informacemi o Malém Frantovi a připomenutím jeho zásluh pro vesnici.

autor: KSA
Spustit audio