Geometrie i živly. Na hřbitově v Dolních Břežanech se bohatě pracuje se symbolikou

16. únor 2018
Česko – země neznámá

Pokud jedete z Dolních Břežan u Prahy do obce Lhota, míjíte po levé straně louku s několika kamennými zdmi a zvláštním stromořadím. Areál připomíná spíše venkovní amfiteátr než hřbitov. Ostatně schovat místo posledního odpočinku do okolní přírody byl cíl zahradního architekta Zdenka Sendlera.

Z celého pozemku o rozloze 4 hektarů zabírá hřbitov pouze pětinu. To samo o sobě dává prostor k realizaci atraktivního areálu, který se stal nejen místem posledního odpočinku, ale také vybízí k rozjímání a hezkým vycházkám.

Blízké keltské hradiště Závist navíc určuje základní symboliku. Keltský kříž se dvěma soustřednými kružnicemi pomáhají vyznačit aleje stromů a kamenných zdí. Osu kříže tvoří lipové aleje. Samotný střed vytyčily čtyři duby, dávný stroj Keltů. A habry byly hustě vysázeny do stromových stěn, které přirozeně navazují na kamenné zdi.

Kruh jako symbol věčného života

Většina hřbitovů je řešená pravoúhlou geometrií. Hřbitov v Dolních Břežanech využívá mimo jiné tvar kruhu jako nejstarší symboliky nekonečného vzniku a zániku. A také keltský kříž ve svém středu přirozeně vytváří kruh, který v centrální části umožňuje získat pocit uzavřeného prostoru. Právě tady vzniklo prostranství k poslednímu rozloučení.

Kamenné zdi jsou vyrobené z hrubých kvádrů. V uzavřeném prostoru díky nim vzniká zajímavý akustický efekt, kdy se hlas při tichém hovoru přirozeně nese jako v amfiteátru. Právě v centrální části najdete dubové lavice k odpočinku a delší tenké kameny, které tvoří odkládací plochy na svíčky.

Hřbitov v Dolních Břežanech využívá mimo jiné tvar kruhu jako nejstarší symboliky nekonečného vzniku a zániku

Symbolika živlů

Symbolů můžete objevit více. Do areálu vedou celkem čtyři kovové brány podle čtyř světových stran. I tady se hodí upozornit na další souvislosti. Na bránách jsou skleněné destičky, které mají různé barvy symbolizující čtyři živly. Konkrétní světové strany označuje bílá, červená, modrá a černá. Jak ostatně během natáčení zmínil starosta Věslav Michalik (STAN): „Každý, ať už je křesťan, nevěřící nebo přiklánějící se k nějaké hlubší historii, si tu najde své.“

Spustit audio