Geostezka Ralsko vede panenskou přírodou, kterou se dřív proháněly tanky

16. březen 2016
Česko – země neznámá

Bývalý vojenský prostor Ralsko na severu Čech je dnes turistickým rájem. Panensky vyhlížející přírodou, kterou dřív křižovaly tanky, vede nová geostezka. Seznamuje zájemce s historií krajiny, upozorní na 90 milionů let staré fosilie a představí minulost zaniklých obcí. A navíc je tu možné potkat ve volné přírodě zubra.

Geostezka přes Bukové hory přibližuje nejatraktivnější místa této oblasti. Turisté si mohou za výchozí bod svého putování zvolit buď obec Hradčany za Mimoní, nebo Bílý kámen. Odtamtud je možné vydat se do Strážova, zaniklé obce, kde stojí pod širým nebem překrásná interaktivní expozice.

„Ve Strážově stávala v letech 1712 až 1812 sklárna,“ přibližuje geolog Dominik Rubáš historii zaniklé obce. „Tyto interaktivní prvky tu jsou od ledna tohoto roku, celá geostezka je úplně nová. Tady se dozvíte zajímavosti o proměnách krajiny ve Strážově,“ doplňuje Dominik Rubáš, který je autorem textů na několika informačních cedulích geostezky.

Skalní řícení odhalilo 90 milionů let staré fosilie

Kromě kopců Malé a Velké Bukové si vyšlápněte i na vrch Víšek. „Od rozcestí je to ke stolové hoře nějakých 200 až 300 metrů přes borový les,“ popisuje Dominik Rubáš. Na Víšku si budete připadat jako vědci, kteří právě udělali úžasný objev. Na kusech odlomené pískovcové skály uvidíte prastaré otisky mušlí. „Když bychom se vrátili v čase o takových 90 milionů let zpátky do druhohor, do období křídy, tak bychom se v tomto místě nacházeli na dně moře,“ říká s úsměvem Dominik Rubáš.

Fosilie na vrchu Víšek stará 90 milionů let

Geostezku přes Bukové hory v bývalém cvičném vojenském prostoru Ralsko na severu Čech si určitě nenechte ujít. Zejména pokud nemáte rádi přeplněné turistické destinace, bude pro vás Geopark Ralsko tím pravým.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio