Hajní z Mazánkovy hájenky žili na zdechovickém panství jako na hradě

24. květen 2017
Česko – země neznámá

Mazánkova hájenka nedaleko Řečan nad Labem připomíná spíš hrad než hájovnu. A je skutečně honosným vstupem do někdejšího zdechovického panství. Od hájenky vede kočárová cesta kolem rybníků a zámku ve Zdechovicích až ke Katovně, hájovně na druhém konci panství.

Hájovna vznikla někdy kolem roku 1750, v době kdy zdechovické panství patřilo hrabatům z Paarů. Údajně v ní žil hajný Mazánek a hájovně zůstalo jeho jméno. Hajní zde bydleli a měli tu i malé hospodářství. Obytnou část odděloval od té hospodářské průjezd s pseudogotickým obloukem. Dříve stála v těchto místech těžká dřevěná vrata a vstup do panství šel uzavřít.

Mazánkova hájenka několik posledních desetiletí chátrala a sloužila jako skladiště. Přišla o střechu a propadly se jí stropy. Jako polozapomenutou ruinu ji v květnu 2011 koupila obec Zdechovice v dražbě od společnosti Lesy ČR.

O rok později vyměnili krovy a nechali položit novou střešní krytinu, z interiérů vyvezli tuny odpadu a okolí vyčistili od náletových dřevin. Upravili interiér v jediné místnosti v patře nad průjezdem, která je dnes otevřená a volně přístupná veřejnosti. Je takovou přirozenou vyhlídkou, přestože v okolí uvidíte vzrostlé lesy, a tak výhled není příliš daleký. Branou hájenky začíná kočárová cesta lemovaná staletými duby, kterou rádi využívají cyklisté.

Zdechovičtí obecní zastupitelé mají ale s hájenkou ještě další plány. Kromě prodejny suvenýrů a občerstvení přemýšlejí o půjčovně kol, nebo hoverboardů. V tuto chvíli je u schodiště hájenky umístěna návštěvní kniha, kam mohou zájemci psát další nápady, jak se zajímavým místem naložit.

Vstup do zámeckého parku ve Zdechovicích

Když turisté vystoupí z vlaku v Řečanech nad Labem a projdou Mazánkovou hájenkou, dostanou se kočárovou cestou mezi rybníky a po hrázích až do Zdechovic. Místní zámek obývala od války československá a později sovětská armáda. Od roku 2012 patří obci, která ho pomalu opravuje. Veřejnosti je přístupný krásný zámecký park, který prošel velkým omlazením.

Na nádvoří bylo při pokládce technologických sítí objeveno kostrové pohřebiště. Při záchranném výzkumu zde archeologové odkryli 106 hrobů a v nich i takové zajímavosti jako záušnice nebo brakteát Přemysla Otakara II., s ražbou z let 1265 až 1267.

Zajímavou lokalitou jižně od Zdechovic jsou takzvané Obří postele. Jde o ledovcovou morénu, kterou připomínají obrovské žulové balvany roztroušené na vršku nad Zdechovicemi.

autor: KSA
Spustit audio