Havlíčkovým Brodem vede Pletená stezka. Věnuje se velikánům Reynkovi a Zrzavému

24. leden 2018
Česko – země neznámá

Heslo „škola hrou“ zastával už slavný učitel Jan Ámos Komenský. V Havlíčkově Brodě na Vysočině se hrou, nebo přesněji hravou procházkou, dozvíte spoustu zajímavostí ze života slavných osobností a také z historie místních domů. Takzvanou pletenou stezku si vymyslely členky spolku Motanice. A proč je stezka pletená?

Havlíčkobrodský spolek Motanice se snaží obnovit tradici setkávání u ručních prací. Jednou si tak jeho členky posteskly, že Havlíčkův Brod dostatečně neprezentuje osobnosti, které zanechaly stopy v historii města. Vymyslely proto naučnou stezku, která na svých 13 zastaveních připomíná život básníka a grafika Bohuslava Reynka a malíře Jana Zrzavého. Oba sice žili v nedalekých obcích, ale do Brodu často jezdili vyřizovat praktické záležitosti.

Spolu s životními příběhy Reynka a Zrzavého stezka připomíná zaniklá místa, jako je například dům, ve kterém žil bratr Karla Havlíčka Borovského, a kde spisovatel žil po svém návratu z Brixenu. Zmizelo i divadlo na Smetanově náměstí. Právě na tomto zastavení se návštěvník dozví, že Jan Zrzavý divadlo miloval a dokonce maloval kulisy. O kousek dál, ve spodní části Smetanova náměstí zase stojí pošta, do které často chodil Bohuslav Reynek. Posílal dopisy svému synovi na vojnu.

Těsně vedle kruhového objezdu pod Dolní ulicí stojí zajímavý funkcionalistický dům. Říká se mu Skleněný palác. Ve čtyřicátých letech minulého století v něm sídlilo Chvojkovo nakladatelství. Jiří Chvojka tehdy Bohuslava Reynka požádal o spolupráci na edičním plánu.

Pošta, kam chodil Bohuslav Reynek

Každou ceduli Pletené stezky zdobí kousek úpletu, od toho ostatně pochází samotný název. Zkušené pletařky jistě ocení různé vzory, barvy a materiál. Členky spolku Motanice pravidelně zastavení obcházejí a podle potřeby úplety opravují nebo mění. Přece jen na ně působí přírodní, a bohužel často i lidské vlivy.

Součástí každé tabule je kromě textu také přehledná mapka a QR kód, díky kterému se vlastník příslušné mobilní aplikace dostane na internetové stránky spolku, na kterých jsou další informace a také vzpomínky pamětníků a příběhy ze života obou umělců. Mapka v papírové podobě je k dispozici v havlíčkobrodském infocentru.

Spustit audio