Historický venkovský statek u Sedmihoří pomáhá chránit koně i zaniklá řemesla

6. březen 2014
Česko – země neznámá

Chcete poznat tradiční venkov se vším všudy? Pak musíte na výlet do Miřkova. Málokteré místo nabízí tolik zajímavého a zároveň potřebného pod jednou střechou jako kulturní památka – venkovský statek v obci Miřkov na jihu Plzeňska.

Své zázemí tam má jediná záchranná stanice pro týrané koně v Plzeňském kraji. Kromě koní statek poskytuje azyl i dalším opuštěným a týraným zvířatům. Návštěvníci se přitom mohou seznámit také s tradičně chovanými domácími zvířaty. Na statku je i muzeum regionálních řemesel a za humny statku téměř nedotknutá krásná příroda chráněné krajinné oblasti Sedmihoří.

Záchranná stanice S.O.S. - život pro koně začala týraným a zraněným koním pomáhat v roce 2004, funguje tedy už celých deset let. A to hlavně zásluhou sponzorů a dárcovských příspěvků, bez kterých by nebylo možné stanici provozovat. V současné době je na statku 12 zachráněných týraných a nemocných koní.

Blanka Filipová a jeden ze současných 12 zachráněných koní

Zvířata zachraňují manželé Filipovi, kteří zde zastávají všechny funkce: od „ředitelů podniku“ po pomocné síly ve stáji. Péče o koně a statek jim zabírá veškerý čas.

Velice tradiční je půdní muzeum venkovských řemesel, kde se dozvíte mnoho zajímavého z pracovního i svátečního života našich předků nejen na chodském venkově. Raritou je například přes sto let starý americký lodní kufr, nebo pravděpodobně jediný dochovaný celodřevěný šlapací brus.


Zvětšit mapu

autor: Pavel Halla
Spustit audio