Historický vodojem na Dobré Vodě je po obnově opět ozdobou Jablonce nad Nisou

27. leden 2017
Česko – země neznámá

Dnes jsou severočeské obce Vrkoslavice a Kokonín součástí Jablonce nad Nisou. Před více než sto lety - v roce 1915 – je začal vodou zásobovat vodojem na Dobré Vodě. Šlo o stavbu nejen funkční, ale také esteticky vypiplanou, ostatně jak bylo v době secesní módy obvyklé. Vodojem fungoval zhruba do druhé poloviny 20. století, kdy se odstavil a začal chátrat.

A vodojem chátral tak, že byl nakonec na spadnutí. V roce 2015 se ho ale podařilo prohlásit za nemovitou kulturní památku, což otevřelo cestu k jeho záchraně.

Význam vodojemu jako součásti vodovodu, který zásoboval Kokonín a Horní část Vrkoslavic vyplývá ze statistiky vodovodů z roku 1928. Podle ní se vodou ze šesti místních pramenů zásobovalo celkem 3 996 lidí v 493 domech. Vodojem stojí jen pár kroků od místní Vyhlídky, skaliska, kterému místní neřeknou jinak než Schnuppstein. Vyhlídkovou plošinu má nejen skalisko, ale i samotný vodojem.

Hodnotný objekt je typickým příkladem vodohospodářské stavby ovlivněné doznívající módou secese a historismu. Citlivá rekonstrukce vrátila vodojemu téměř původní vzhled, a tak objekt opět tvoří dvě podzemní železobetonové nádrže a obslužná část, která se nachází nad úrovní terénu.

Podoba nadzemní části svou robustností a členěním pomocí pilastrů napodobuje středověké hradní věže. Za 550 tisíc korun (z toho 293 tisíc od ministerstva kultury) se obnovily všechny původní profilace i zdobné prvky. Stavba získala také nové secesní dveře vytvořené podle dochovaných dveří z nedaleké čerpací stanice.

Vodojem ve Vrkoslavicích před opravou

Vodojem láká turisty i svatebčany

Vodojem na Dobré Vodě je rozhodně dominantou kopce nad silnicí z Vrkoslavic a spolu s vyhlídkou Schnuppstein láká turisty od svého počátku. V dobách úpadku si ale vodojemu všímala i spousta nenechavců a vandalů, podzemní komory byly plné odpadků. Dokonce se říká, že vodojem sloužil svého času i jako zkušebna jedné z rockových kapel, protože to v jeho prostorách prý dobře znělo.

Nyní obě vyhlídková místa, skalisko i vodojem, zvou opět k procházkám a výhledům na Jizerské hory a částečně i na Jablonec nad Nisou, který se ale pomalu začíná schovávat za mohutnějícími lesy. Secesní stavba má být v budoucnu i dějištěm kulturních akcí, je vyhledávaným místem schůzek zamilovaných a přilákala už i první svatebčany.

Spustit audio