Hledáte odpočinek, sport nebo zvířata? V karvinském zámeckém parku si najdete to své

13. červenec 2017
Česko – země neznámá

Zámecký park v Karviné je místo jako stvořené k odpočinku, procházkám a sportu. Jen lov a vyjížďky na koních, kterým se tu kdysi věnovalo panstvo, vystřídaly in-line brusle a kola. Chodníčky a stezky zavedou návštěvníky k zookoutku, letnímu kinu nebo rekreačnímu areálu Loděnice.

Jasan ztepilý a platan javorolistý s mohutnými kmeny a košatými korunami patří mezi chráněné památné stromy. Na území Karviné je jich šest, dva z nich v zámeckém parku. Spolu s několika alejemi pocházejí z doby, kdy park dostal podobu v anglickém slohu po empírové přestavbě zdejšího zámku, který se nachází v městské části Fryštátu. Konkrétně je rekonstrukce parku z francouzského do anglického stylu datována do roku 1804.

Historie samotného zámku je spjata především s jeho zakladateli, knížecí rodinou těšínských Piastovců, a s jeho posledními majiteli, hraběcím rodem Larisch-Mönnichů, který měl významné postavení u císařského dvora a byl spřízněn s císařovnou Alžbětou zvanou Sissi.

Zámek se dochoval jako jediný ze tří honosných zámků, které na území města stály ještě ve 20. století. Zámecké interiéry s atmosférou 19. století představují dva prohlídkové okruhy, třetí okruh nabízí Expozici českého umění 19. století Národní galerie v Praze.

Z jižní strany zámek obklopuje park, který se dnes oficiálně jmenuje Park Boženy Němcové. Rozkládá se na ploše 36 hektarů, dříve byl ale ještě rozlehlejší díky oboře navazující na okolní zeleň. Oboru, kterou dříve využívalo panstvo pro své vyjížďky na koních a hony, v současnosti připomíná zookoutek s výběhem pro daňky a srnce.

V časech největšího rozkvětu v něm stávaly také například mléčnice, prádelna, lázeň nebo letohrádek s japonským jezírkem. Dodnes tam jsou konírny, které se využívaly také k ustájení dobytka. Nejsou ovšem v dobrém stavu, v budoucnu by je měla čekat rekonstrukce.

Park, do kterého se vchází z náměstí hlavní bránou spojující zámek a přilehlý kostel Povýšení sv. Kříže, navazuje na příměstský rekreační areál jezera Loděnice, kde je mimo jiné možné projet se na lodičkách. Celá oblast je tak oblíbeným místem k relaxaci i aktivnějšímu odpočinku. Kromě nové in-line stezky láká výletníky také na cyklotrasu, která je dovede až k řece Olši.

autor: čan
Spustit audio