Hledáte pauzu od rušného města? Plzeňská Luftova zahrada představuje oázu klidu

23. květen 2017
Česko – země neznámá

Na kraji rušného krajského města Plzně, na pravém břehu řeky Radbuzy, se rozkládá půvabná historická zahrada. Založena byla už před více než 130 lety a dnes nese jméno po posledním majiteli – Luftova zahrada. Po jeho smrti ji jeho žena musela v 50. letech prodat státu. A dlouhá desetiletí se pak potýkala s nezájmem, kvůli čemuž pustla.

Dnes už je naštěstí zahrada znovu udržována v plné kráse a s oblibou ji vyhledávají milovníci přírody i snoubenci.

Původní okrasnou zahradu tvořili od roku 1886 do roku 1909 manželé Vilém a Juliana Burgerovi z Plzně. Součástí byly už tehdy dva zahradní domky a rybníčky. V roce 1912 ji zdědil právník Vilém Luft, který začal budovat velkolepou rezidenční zahradu. Dominovaly jí dva rybníky a dřevěný osmiboký altán s glazovanými střešními taškami, sochařská výzdoba od plzeňského sochaře Otokara Waltra a množství exotických dřevin.

Po smrti Viléma Lufty, který tu chtěl vybudovat i vilu, se o zahradu starala jeho jediná dcera Helena. Avšak i Helena o pár let později zemřela. Majetek včetně zahrady přešel na Heleninu matku Marii. O zahradu, kterou po strastích v osobním životě milovala nade vše, ji připravil Československý stát v roce 1959. Pak to šlo s okrasnou podobou zahrady z kopce.

Záchrana Luftovky

Zpustlé a zarostlé zahrady plné černých skládek se po náročných jednáních ujalo v roce 1991 město Plzeň. V jednu chvíli hrozilo, že se město pozemku zbaví směnou za jiný. K tomu naštěstí díky peticím a medializaci nedošlo. Na zahradu se ale zase celkem zapomnělo. Až na podzim roku 1996 byla znovuobjevena, navíc tak trochu náhodou.

Pohledy jako z pohádky

Město totiž dostalo několik stížností od vlastníků okolních nemovitostí, kterým vadilo neudržované oplocení, popadané stromy a černé skládky s bezdomovci. Zahradu proto svěřilo město do správy příspěvkové organizace Správy Veřejného statku města Plzně, která dostala za úkol zřídit nápravu. Od té doby se začaly psát nové, pro zahradu pozitivní dějiny. V květnu 2010 se Luftovka poprvé otevřela široké veřejnosti.

Z původní koncepce se dochovaly dva rybníčky, zbytky sochařské výzdoby a zahradní keramiky, ale hlavně hodně původních stromů. Z nejvýznamnějších například několik sloupovitých dubů na hrázi, cypřišky, rododendrony, tisy a tsugy. Také přibyly nové stromy včetně exotických jako například panašovaný liliovník, parócie persická, muchovník a různé druhy okrasných buků.

Luftova zahrada dnes patří k vyhledávaným odpočinkovým místům nejen pro Plzeňany. Konají se tu různé koncerty, hrají si tu děti a svoji lásku tady v lůně přírody pod širým nebem svým ano stvrzují snoubenci. Veřejnosti je Luftovka přístupná během turistické sezóny každou první středu v měsíci. Po předchozí domluvě kdykoli.

autor: Pavel Halla
Spustit audio