Horečky ve Frenštátě pod Radhoštěm jsou opět cílem výletů. Amfiteátr má nový kabát

19. květen 2017
Česko – země neznámá

Na Horečkách ve Frenštátě pod Radhoštěm rozhodně nikdo horkou nemocí netrpěl. Název turisticky atraktivního místa pochází od toho, že jej tvoří nevelké kopce, které ve zmenšeném měřítku charakterizují Beskydské hory. Odjakživa to bylo oblíbené výletní místo. A chodilo se tam i za kulturou a za sportem.

Ovšem nechybělo mnoho a z oblíbeného místa zbyl pouze zarostlý, všemi zapomenutý kus země. Ještě před 10 lety by neznalý turista marně hledal mezi náletovými stromy zbytky betonového amfiteátru, ve kterém se od roku 1963 konaly nejrůznější kulturní akce, i tisíci lidmi navštěvované koncerty.

Naštěstí se jak ve Frenštátu pod Radhoštěm, tak v Trojanovicích, na pomezí jejichž katastrů Horečky leží, našli lidé, kterým osud jedinečné lokality nebyl lhostejný. Od plánů nebylo daleko k činům, a tak se dnes Horečky opět skví v plné kráse, obohacené o další atrakce.

Horečky – Beskydy ve zkratce

Horečky jsou souborem malých kopců (malé hory – horečky), které ve zmenšené podobě představují celé Beskydy. Do hledáčku zájmu se dostaly už v roce 1884, kdy vznikl vůbec nejstarší český turistický spolek u nás, Pohorská jednota Radhošť. Vybudovali na nich dvě rozhledny, které dnes už nestojí. Později ve 30. letech 20. století zde vznikla chatová osada a také tři unikátní rekreační střediska – Pantáta, Panímáma a Mariánka.

Ještě před deseti lety zde rostly náletové stromy a bývalý amfiteátr nebylo vůbec vidět

Zmiňovaný amfiteátr byl vybudován v roce 1963. Sloužil jako místo, kde se pořádaly koncerty, akce pro školy, promítaly se filmy. V roce 1973 byl navíc v těsné blízkosti amfiteátru postaven skokanský můstek K 90, čímž se atraktivita a návštěvnost Horeček ještě zvýšila.

Po pádu komunistického režimu jako by se na Horečky zapomnělo. Ruch v amfiteátru ustal, umělci nepřijížděli, lidé přestali trávit procházkami po kopcích nad Frenštátem a Trojanovicemi svůj volný čas. Postupné chátrání a devastace trvaly dlouhých 21 let.

Až v roce 2009 vznikla studie na revitalizaci celé oblasti. Od roku 2011 se začala vize z této studie naplňovat. Vybudoval se nový amfiteátr, který dostal originální zastřešení. Díky průzorům ve střeše a připevněným maketám letících dravých ptáků se sám o sobě stal jedním ze zastavení nedávno vzniklé Naučné stezky Beskydské nebe. Ta pokračuje unikátní dřevěnou lávkou mezi korunami stromů.

Propojení kultury a okolní přírody zde beze zbytku funguje. Už od roku 2011 se na Horečkách opět koncertuje, zejména návštěvnost červencového festivalu Horečky fest si nijak nezadá s návštěvností věhlasných kulturních akcí z dob dávné slávy amfiteátru na Horečkách.

Spustit audio