Hrabalovo kulaté výročí si letos připomenou i v jeho milovaném Kersku

28. březen 2014
Česko – země neznámá

Právě dnes 28. března si připomínáme 100 let od narození známého českého spisovatele Bohumila Hrabala, který uměl dokonale vystihnout lidské charaktery a na život se dokázal dívat s humornou nadsázkou. Významnou část svého života prožil Hrabal v malé zahrádkářské osadě Kersko na Nymbursku.

V roce 1965 si tu koupil chatu s číslem 0274. Kersko dobře znal. Se svojí manželkou tam pravidelně jezdil k několika přátelům. Učarovalo mu nejen blízké Labe a okolní lesy, ale také klid, který hledal pro své psaní. Právě tady napsal například své Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále.

Pokud si do Kerska uděláte výlet autobusem, vystoupíte v zastávce jménem „Hrabalova“ a vejdete rovnou do Hrabalova světa. Právě s ohledem na spisovatelovo letošní výročí byla celá zastávka speciálně upravena.

Proslulá pivnice Hájenka

Jako první uvidíte velkou informační tabuli s historickou fotografií mnoha koček, které se právě k této zastávce autobusu sbíhaly vítat Bohumila Hrabala, když přijížděl. Byly to jeho oblíbenkyně, vždy jim z Prahy přivezl něco dobrého na zub, a to i v zimě. Symbolicky jsou tu proto nově rozmístěny i velké, ze dřeva vyřezávané kočky z nedalekého výtvarného Lesního ateliéru Kuba.

Kerskem vede i Hrabalova naučná stezka, vhodná i pro cyklisty

Bohumil Hrabal

Mezi oblíbená Hrabalova místa patřila samozřejmě zdejší hospoda Hájenka, která si zahrála i ve filmovém zpracování Slavností sněženek. Dále pak i Svatojosefský pramen a mnoho dalších míst, která můžete navštívit cestou po Hrabalově naučné stezce. Ta je určena nejen pro turisty, ale i pro cyklisty, které zavede až k 10 kilometrů vzdáleným Kerským rybníčkům. Stezka je přitom skutečně naučná, u každé zastávky si totiž můžete přečíst přímo Hrabalovy texty, které vždy začínají slovy: „Víte, že…?“

Výlet do Kerska byste ale určitě měli spojit s návštěvou Lesního ateliéru Kuba. Nejen, že se právě tady vyrábějí originální keramické kočky a kocouři – na památku všech Hrabalových koček, o které v Kersku kdysi pečoval, ale konají se tu i pravidelné slavnosti nazvané Hrabalovo Kersko. Letos se uskuteční 17. května.

Lesní ateliér v Kersku

Pokud ovšem patříte ke skutečným milovníkům Hrabalova díla, měli byste do těchto míst zavítat už v sobotu 29. března. Po celý den tam bude probíhat akce spojená se křtem nové knihy nazvané „Slavnosti sněženek, lidské osudy a odhalená tajemství v Hrabalově Kersku“, kterou napsal místní výtvarník Bronislav Kuba.

Potkáte tam mnoho umělců, kteří se s Hrabalem znali, a mimo jiné i skutečné postavy ze Slavností sněženek, například pana Leliho. Právě o těchto lidech Bronislav Kuba píše, co všechno zažili a jak to s jejich životy bylo ve skutečnosti.

Spustit audio