Hrad Houska je nejenom bránou do pekel. Na nádvoří má i peklo svoje vlastní

5. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Hrad Houska leží na hranici Středočeského a Libereckého kraje, přímo pod Vrátenskou horou na Kokořínsku. Traduje se, že je starší než hrad Bezděz, který patří mezi naše nejstarší dochované hrady vůbec. Hrad Houska je navíc obestřen tajemstvím. Podle legendy byl vybudován na skále, skrz kterou vede průrva až do pekla.

A aby byl tento vchod uzavřen, stojí nad ním hradní kaple. Hrad je velice zajímavý i po architektonické stránce. Obranný systém totiž není běžný, ale je jakoby zaměřený proti „vnitřnímu nepříteli“. Snad se zde střežilo „něco“, co se nesmělo dostat ven. To jsou ale samozřejmě pouze dohady staré mnoho staletí.

Přesto na Housce peklo najdete i v současnosti, ovšem dřevěné. Na prvním nádvoří je vchod pohyblivého pekla inspirovaného Danteho Božskou komedií, které tři řezbáři vyřezávali přibližně 12 měsíců.

Jan Kopecký, Tomáš Štěpán a Ladislav Veselý si pro náročné dílo vybrali lipové dřevo a dodrželi Dantovu představu o pekle s celkem devíti okruhy závažnosti provinění. Na první pohled vše vypadá jako loutkové divadlo, ovšem nepřetržitý zvuk chodu mechaniky z pozadí scén napovídá, že každou figurku uvádí do chodu důmyslný stroj. Každá postava má svoji úlohu a je v neustálém pohybu.

Peklo rozděluje tresty podle hříchů

Devíti pekelným scénám předchází výjev převozu duší přes řeku do podsvětí. Převozník Charón je veze k soudci Minosovi, který každého hříšníka přivítá a odklepne mu trest podle jeho provinění. Vstup do pekla hlídá trojhlavý pes Kerberos a pak už následuje devět scén vyobrazujících tresty za obžerství, hamižnost, násilí, nenasytnost a tak dále. Nejtěžší trest je za podvod, zejména za podvedení přátel. Celý pekelný výjev uzavírá Lucifer, který má tři tlamy a v každé z nich jednoho zrádce - Jidáše, Bruta a Kasia.

Hrad Houska spíše připomíná pevnost

Horní patro dřevěného pekla zobrazuje zemskou linii, kde jsou názorně vidět hříchy, které jsou o patro níže trestány. Například nenasytnost se ukazuje v moderní podobě - plným obchodním domem, ve kterém probíhá nákupní horečka, a stolem, u kterého se lidé přejídají.

Celé dílo vzniklo díky spolupráci a finanční podpoře několika přátel. A aby byl pekelný dojem ještě působivější, zkomponoval dirigent Komorního orchestru Dvořákova kraje Václav Mazáček k jednotlivým výjevům hudbu. Pár přátel zapůjčilo na výrobu pekla finanční prostředky doslova „na čestné slovo“. O navrácení se obávat nemusí. Ti, kdo v místním pekle viděli trest za podvod, ví, že přátelé se zklamat nesmí.

Spustit audio