Hrad Starý Jičín kdysi střežil Jantarovou stezku. Dnes nabízí vyhlídku s dalekohledy

29. březen 2017
Česko – země neznámá

Strážní věž s vyhlídkou a pozůstatky mohutných kamenných zdí dnes zdobí hrad Starý Jičín, který býval až do 17. století významným opevněním na Jantarové stezce. V posledních letech ale obec Starý Jičín svou dominantu na kopci postupně rekonstruuje a do hradní zříceniny se vrací život i díky nejrůznějším kulturním akcím.

Starojičínský kopec byl svou strategickou polohou doslova předurčen k tomu, aby na něm vyrostl hrad. Na přelomu 12. a 13. století byl postaven na místě původní dřevěné tvrze. Díky širokému výhledu do okolí plnil především vojenskou úlohu a chránil Jantarovou stezku. V podhradí vznikla malá osada Starý Jičín, která byla údajně po nějakou dobu nejstarším trvale osídleným místem při stezce.

Obec se spolu s dalšími obcemi na spojovacích cestách stala součástí panství, jehož tržním centrem byl právě Starý Jičín. Panství získal patrně již kolem roku 1230 Arnold z Hückeswagenu, šlechtic pocházející z Porýní, jenž zastával významné místo v družině Přemysla Otakara I. První písemná zmínka o hradu pochází v souvislosti s tímto šlechticem ze 14. 7. 1240.

Počátkem 14. století se stal držitelem hradu rod pánů z Kravař. Po několika změnách majitelů získal panství na začátku 16. století rod pánů ze Žerotína. Počátkem třicetileté války ztratili Žerotínové panství i hrad, který v průběhu války obsazovala vojska obou stran. V držení Starého Jičína se pak v průběhu 17. a 18. století vystřídala řada rodů. Koncem 18. století se hrad i panství dostaly do majetku rodů Seilernů. Vzhledem k jejich nezájmu začal hrad rychle chátrat. Ani snaha hraběte Bedřicha Deyma na počátku 20. století nezabránila hlodajícímu zubu času a z kdysi mohutné stavby se stala zřícenina.

Zřícenina bude hostit řadu akcí

V posledních letech se naštěstí dominantu na Starojičínském kopci daří obci a místním nadšencům postupně rekonstruovat. V roce 1996 byla opravena hradní věž, ze které se dnes návštěvníci mohou kochat výhledem do okolí, vylepšeným navíc nainstalovanými dalekohledy.

Noční pohled

V patrech věže najdou dobovou expozici zbroje a dokumentů o hradě a panství Starý Jičín. Obec Starý Jičín nadále pokračuje v rekonstrukci hradních zdí za finančního přispění Ministerstva kultury v programu Záchrana kulturních památek.

Hradní prostory ožívají poslední dobou i díky nejrůznějším akcím. Turisté a milovníci historie či romantiky tak mohou v letošní hlavní sezóně od dubna počítat například s Pálením čarodějnic, Večerními prohlídkami hradu v doprovodu strašidel, se Svatojánskou nocí, Kočárkyádou anebo Během pro Světlušku.

Hrad Starý Jičín je otevřen celoročně a vede k němu pohodlná, asfaltová cesta určena pěším i cyklistům. Další informace nabízejí webové stránky hradu: www.hradstaryjicin.cz.

autor: čan
Spustit audio