Hrad Žebrák na Berounsku pomohl ututlat celoevropský skandál bratra Karla IV.

13. srpen 2018
Česko – země neznámá

Slavné hrady někdy připomínají, že i panovníci museli řešit rodinné problémy. Středověký hrad Žebrák na Berounsku byl už od poloviny 13. století strážním hradem na křižovatce obchodních cest ke Křivoklátu. Pro jeho strategickou polohu si ho vyhlídl Jan Lucemburský se synem Karlem IV., aby pomohli mladšímu Karlovu bratrovi.

Jan Jindřich Lucemburský utržil velice nepříjemnou celoevropskou ostudu. Jeho manželka Markéta Tyrolská, zvaná „Pyskatá“, ho jednoho dne roku 1341 doslova vyhodila z hradu se slovy, že není muž. Chtěla se ho zbavit a vyžádala si u papeže rozvod, aby si mohla vzít syna tehdejšího římského císaře Ludvíka Bavora.

Tento celoevropský skandál se Karel IV. snažil ututlat a bratra před nepříjemnou ostudou zachránit. Pomohl mu z Tyrolska do Čech a schoval ho na Žebráku, kde Jan Jindřich nakonec pobýval celkem 7 let.

Později od Karla IV. dostal markrabství moravské a na Moravě následně založil moravskou větev Lucemburků. Prokázal tak, že jeho první manželka Markéta Tyrolská ho z impotence obvinila neprávem. Jménu Markéta ale Jan Jindřich zůstal věrný. Na Moravě si vzal Markétu Opavskou, se kterou měl 6 dětí a následně ještě pojal za manželku Markétu Habsburskou.

V době, kdy Jan Lucemburský hrad Žebrák spolu s Karlem IV. kupovali, měl pouze jednu velkou věž, která sloužila jako rozhledna a poslední útočiště, dále malou věž a vše bylo propojené hradbami s palácem v zadní části hradního areálu.

Hrad Žebrák a jeho velká věž

Karel IV. na Žebráku přistavěl královský palác, ve kterém přespával na svých cestách do Norimberku. Jan Jindřich hned po příchodu nechal na hradě postavit kapli sv. Markéty a sv. Apolináře, kam se chodilo po lávkách po hraně skalního žebra. Ještě za Karla IV. došlo k dalším přístavbám, až byl celý skalní útvar zastavěn.

Následné úpravy udělal na hradě Karlův syn Václav IV., který na Žebráku postavil další královský palác a celé podhradí. Nakonec se ale rozhodl pro stavbu hradu nového – Točníku, na vedlejším kopci. Dnes je ze Žebráku na Točník překrásný výhled.

https://www.hrad-zebrak.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři