Hrádek Louzek kdysi hlídal cestu z Rakouska do Čech. Dnes je z něj zřícenina

2. říjen 2017
Česko – země neznámá

Kraj na jihu Čech mezi Českými Budějovicemi a hranicí s Rakouskem protíná linie hradních zřícenin. Jde o pozůstatky staveb, které strážily starou obchodní stezku, která spojovala Alpy s českou kotlinou. Trasa stezky procházela mimo jiné údolím řeky Malše. A Louzek je jedním z hrádků, jehož trosky je dnes možné si prohlédnout mezi stromy.

Název Louzek, neboli Lauseck, pochází ze staroněmčiny a znamená čihadlo, i když úplně doslovně bychom spíš měli říct zavšivené nároží. V blízkosti hradu totiž vedla odedávna zemská cesta z Horního Rakouska do Čech, kterou hradní posádka střežila a která také od pocestných vybírala mýto. Ovšem ani o hygienických podmínkách tehdejší doby nemusíme mít iluze.

Hrádek Louzek nebyl nikdy dobyt, za doby panování Rožmberků na jihu Čech ale zpustl a sloužil jako zásoba stavebních kamenů pro sedláky v okolí. Na planině před zříceninou stával novověký čtverhranný hospodářský dvůr, dnes již zaniklý, na jehož stavbu byly zbytky hradu ze značné části rozebrány.

Ostroh nad řekou Malší s Louzkem byl podle archeologických nálezů osídlen již na konci 13. století, ale není jisté, že již tehdy na něm stál hrad. Podle rozboru jinak poměrně skoupých písemných pramenů považují někteří historici za zakladatele hradu Jana z Maršovic, který ho mohl postavit po roce 1382.

Hypotéza je ale v rozporu s archeologickými doklady a dendrochronologickým rozborem nalezeného stavebního dřeva, které pochází ze stromů poražených už v roce 1357. V hradní zdi se našla zazděná dubová kláda, která přežila do dnešních dnů a z jejíchž letokruhů se podařilo přesně určit její stáří.

Zřícenina dnes leží na pozemku Lesů České republiky

Zřícenina hradu Louzek je volně přístupná na modře značené turistické trase z Kaplice do Rychnova nad Malší nebo na žlutě značené trase z Bujanova směrem k Benešovu nad Černou. Kolem hradu vede i speciálně značená mezinárodní stezka zvaná Zemská cesta. Kdo nerad chodí, může využít parkoviště vybudované zhruba kilometr od zříceniny na trase silnice E55. Stačí se držet několika značení, včetně hnědého silničního ukazatele s nápisem Hrad Louzek.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.