Hradem a zámkem Staré Hrady v Českém ráji se prohánějí draci a čarodějnice

27. leden 2014
Česko – země neznámá

Hrad a zámek Staré Hrady v Českém ráji jsou zaručeně místem s nejvyšší koncentrací draků v České republice. Najdete tu ale i dost čarodějnic, vodníků, kouzelných babek, princezen, čertů, skřítků i obrů. Pohádkové postavy se tu prý usídlily poté, co hrad a zámek opustily šlechtické rody.

A že jich tu bylo také požehnaně. Namátkou Albrecht z Valdštejna (pobýval tu jako desetiletý chlapec) anebo rakouská císařovna Sisi. Ta tu sice osobně nikdy nebyla, ale před více než stoletím patřil tenhle malý zámeček do majetku císařského rodu.

Dnes se tu návštěvníci mohou mimo jiné pocvičit i v dračích znalostech. Věděli jste třeba, kolik druhů a podruhů draků je? Tak například drak skalní, ohnivý, vodní, lesní, noční, bahenní, písečný, sněžný, hromový, zlatý či sklepní.

Nynější hradní pán, čaroděj Archibald I., který vedle dalších pohádkových bytostí areálem hradu provází, návštěvníkům rád představí princeznu Lajdalínu, pomůže vysvobodit Laskonku nebo zavede děti do vodní říše.

Dračí komnata

A co teprve tajuplná zámecká půda! Místo přímo stvořené pro bujnou dětskou fantazii. Cesta na ní ovšem vede střešním oknem. Že neumíte létat? To vůbec nevadí, na hradním nádvoří je možné absolvovat rychlokurz létání na koštěti. Ve sklepení zase najdete expozici pekelnou, kde však místo Lucifera vládnou čertice a čertům kontrolují docházku na pekelných píchačkách.

Zimní čarodějné prohlídky hradu a zámku Staré Hrady, které leží jižně od Jičína hned vedle městečka Libáň, vystřídají na jaře pohádkové a Valdštejnské slavnosti. Více se dozvíte na www.starehrady.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio